Vervangen óf toch repareren?

Een apparaat kan kapot raken. Ook is sommige apparatuur gewoonweg oud en daarmee versleten. Is het belangrijk om het te vervangen óf toch te repareren? Repareren is vaak de beste optie, maar er zijn ook enkele uitzonderingen.

Repareer ICT-producten

Smartphones, tablets en computers kunt u het beste (laten) repareren. Dat heeft ermee te maken dat deze producten veel energie en grondstoffen gebruiken tijdens het maken van het product. Tegelijkertijd worden de volgende apparaten vaak niet veel zuiniger in energieverbruik. Het is daarom raadzaam om uw computer of smartphone te repareren, indien dat nodig is. Computers kunt u bovendien ook voorzien van nieuwe hardware, waardoor deze weer sneller wordt. U hoeft dan niet per se direct een nieuwe computer te kopen.

Wilt u toch een nieuwe computer kopen? Kies dan bij voorkeur voor een laptop. Deze zijn energiezuiniger dan een computer.

Uw koelkast vervangen

Beschikt u over een defecte koelkast? In dat geval is het wel raadzaam om deze te vervangen. Het stroomverbruik van de koelkast is in de afgelopen jaren erg afgenomen. Koelkasten van 15 jaar geleden zijn namelijk ontzettend onzuinig. De nieuwe modellen beschikken over verbeterde isolatie, regeltechnieken en compressoren. Is uw oude koelkast defect? Vervang deze! Dat geldt overigens ook voor de vriezer. Kies bij voorkeur voor een A+++-model. Zet de oude koelkast bij voorkeur op de afvalplaats. Daarmee voorkomt u dat iemand anders deze allesbehalve energiezuinige koelkast gaat gebruiken.

Wasmachine

In de laatste jaren zijn wasmachines aardig milieuvriendelijker geworden. Nieuwere wasmachines beschikken namelijk over eco-programma’s, waardoor de was op een lagere temperatuur wordt gewassen. Is uw defecte wasmachine echter nog maar zo’n vijf jaar oud? Dan kan repareren wel lonen.

Wasdroger

In de regel is een nieuwere wasdroger vaak voordeliger. Deze zijn namelijk vele malen energiezuiniger. Ook kost het relatief weinig energie om deze apparaten te maken. Kies bij voorkeur altijd voor een A+++-model.

Keukenapparatuur

Over het algemeen kunt u erg lang doen met keukenapparatuur. Het is daarom ook, in negen van de tien gevallen, raadzaam om eventuele defecten te (laten) repareren. Ook is het verstandig om deze apparaten te delen met anderen.

Apparaat verkopen

Wilt u vooralsnog een nieuwe smartphone, tablet of computer kopen? Dan kunt u ervoor kiezen om uw oude toestel te verkopen op het internet. Dat bespaart afval en energie voor de productie van nieuwe apparaten. Laat oude smartphones daarom ook niet in een laatje slingeren. Over enkele jaren is het toestel toch niets meer waard. Koelkasten en wasdrogers kunt u, in verband met het milieu, beter niet verkopen.

Een apparaat weggooien?

Wilt u een apparaat weggooien? Houd er dan rekening mee dat een dergelijk apparaat over schadelijke stoffen kan beschikken. Hierbij kunt u denken aan zware metalen. Ook zitten er bijvoorbeeld koudemiddelen in onder andere vriezers, koelkasten en warmtepompen. Het is daarom raadzaam om de apparaten bij een recyclepunt van de gemeente in te leveren. Bij voorkeur wordt dit apparaat natuurlijk gerecycled, zodat enkele onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Voor sommige apparaten kunt u ook gebruikmaken van een zogeheten oud-voor-nieuwregeling. Dat wil zeggen dat u uw oude apparaat gratis kunt inleveren.

Energie besparen in uw woning?

Wilt u graag energie besparen in uw woning? Dan is het raadzaam om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd, heeft u de mogelijkheid om per direct over te stappen. U kunt namelijk ontzettend gemakkelijk energie vergelijken via ons handige overzicht. Vul hierbij altijd uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de energievergelijker precies berekenen wat uw jaarlijkse kosten zijn. Profiteer direct van een welkomstkorting als nieuwe klant én bespaar.

Plaats een reactie