Verwachting energieprijzen 2018: Weer flink hoger

Verwachting energieprijzen 2018? Die worden weer flink hoger. Maar denk nu niet dat er niets tegen te doen is. Want u kunt er veel tegen doen. Zoals het besparen op de gaskosten omdat die tegenwoordig het duurst zijn. Een opvoering van de belasting op gas maakt de kosten duurder. Tijd dus om het gasverbruik te bekijken. Welke punten kunnen aangepakt worden?

Voorkom een te hoog verbruik en bespaar

De punten die u zelf kunt aanpakken is nog altijd uw verwarming. Daar bent u zelf bij. Verlaag de thermostaat zodat er minder gas uit de kraan hoeft te komen. Natuurlijk het is kouder geworden. Maar één graad minder levert u €60 p/jr op. En voor elk vertrek dat niet verwarmd hoeft te worden levert u ook geld op. Dus verwarm alleen de omgeving waar u het meeste bent. In dit geval de woonkamer. Daar kunt u de radiator aanzetten. Zet de bank niet voor de radiator maar er vanaf. De bank houdt anders veel warmte tegen. Deuren sluiten zorgt ervoor dat de warmte in de ruimte blijft. En als u bepaalde ruimtes toch niet gebruikt, kunt u in de betreffende ruimtes de verwarming natuurlijk helemaal dichtdraaien. Zo hoeft u ook niet extra te stoken.

Ongemerkt warmteverlies aanpakken

Veel gezinnen hebben ongemerkt te maken met warmteverlies. Ramen en muren die bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd zijn houden de warmte slecht vast. Wat te denken van de spouwmuur van uw woning? Als deze niet goed geïsoleerd blijkt te zijn dan vervliegt de warmte razendsnel. En zo stookt u eigenlijk voor niets. Het isoleren van een spouwmuur is wel kostbaar, de kosten hiervoor worden geraamd op zo’n €2000. Eenmaal voorzien van een goede isolatie van de spouwmuur levert wel een besparing op van €500 per jaar. Dus die investering is binnen 4 jaar terugverdiend.

Controleer ramen en deuren op naden en kieren

De meeste woningen zijn voorzien van dubbel glas maar controleer deze ook op naden en kieren. Een paar goedkope tochtstrippen zorgen er wel voor dat er geen warmte meer verloren gaat. Wist u bijvoorbeeld dat als u de thermostaat s’nachts en overdag op 15 graden zet dat u zo’n €200 per jaar bespaart? Sommigen zetten de thermostaat juist te laag. Dat is niet verstandig want dan moet de cv-ketel harder werken om op temperatuur te komen. En dat neemt juist weer meer gas.

Vooral oude woningen staan er om bekend dat ze slecht geïsoleerd zijn. En eigenlijk is het zo dat deze woningen het meeste kunnen besparen op gas. Er wordt immers ook veel meer gas verstookt in deze woningen. Als de woning eenmaal geïsoleerd is dan hoeft de bewoner daar niet meer om te denken. Het enige wat zij dan nog hoeven te doen is leren zuiniger te stoken. Maar dat is wel iets wat aangeleerd moet worden. Maar wanneer er een gepeperde eindafrekening komt dan moet men wel.

Verwachting energieprijzen 2018

De kale energieprijzen zijn in principe niet duur. Het opvoeren van de ODE en de energiebelasting maken de energieprijzen juist duurder. De belasting op energie is goedkoper dan de belasting op gas. Maar dat valt nu minder op omdat de totale kosten van de energierekening duurder zijn. Er is een prognose gemaakt waarbij ze stellen dat de energierekening 70 euro duurder wordt in 2018.

Wij raden u dus altijd aan om te beginnen met energie besparen. En we herhalen dit ook telkens weer. En dat is niet voor niets. Want als u helemaal niets doet ja dan stijgt uw energierekening gewoon. Door te besparen maar ook weer opnieuw te vergelijken behaalt u de meeste winst. U bespaart zeker weten door te wisselen van energiebedrijf. Het scheelt in ieder geval honderden euro’s per jaar. Start gelijk met energie vergelijken en bereken uw besparing op EnergieVergelijking.nl.

Plaats een reactie