Verwachting gasprijzen 2019: wat gaat er gebeuren?

Verwachting gasprijzen 2019De verwachting gasprijzen 2019 is dat het onze energierekening weer verhoogt. Vooral nu bekend is dat GTS haar tarieven voor 2019 al ingediend heeft. De Gasunie heeft 1 maart al haar voorstel ingediend bij de ACM. De ACM moet dit voorstel nog beoordelen en zal in mei met exacte bedragen komen. Omdat de jaarveiling dit jaar in juli plaats zal vinden, hebben zij besloten hun voorstel eerder in te dienen.

Gasunie diende voorstel voor 2019 al in

Op de website van de ACM valt al te lezen dat de tarieven voor landelijk netbeheer in gas met 2% zullen toenemen in 2019. De Gasunie verwacht volgend jaar ook minder inkomsten uit de transportcapaciteit. De kosten die de Gasunie maakt mogen worden doorberekend aan de consument en bedrijven.

Gasvoorraad in Europa onzeker?

Nederland maakt voor het grootste gedeelte gebruik van haar eigen gasvoorraad uit Groningen. Het gas uit Noorwegen wordt het meest geleverd aan het Verenigd Koninkrijk. Een nieuwe wijziging van de gasregulering in Europa is ook gaande. Polen heeft een voorstel ingediend om de wijziging van de gasregulering mogelijk te maken. Zij maken zich met andere Europese landen zorgen om de leveringszekerheid van gas.

Gelijke spelregels op de energiemarkt

De Europese landen willen meer zekerheid over de toegang en het beheer van de gasleidingen op Europees grondgebied. Dat houdt in dat voor elke pijpleiding binnen Europa dezelfde regels gaan gelden. Er moet meer transparantie komen om het vertrouwen in de energiemarkt te vergroten. De Europese Raad , het Parlement en de Commissie moeten de definitieve wijziging goedkeuren.

Verwachting gasprijzen 2019 in Nederland

Omdat wij zelf nog kunnen putten uit de Nederlandse gasvelden zal dit op termijn niet voor problemen zorgen. De kale gasprijzen kunnen iets stijgen.  Maar de energieleveranciers bepalen nog altijd een gedeelte van de uiteindelijke prijs. En krijgen wij de keuze in voordelige gasprijzen. Vergelijk zoveel mogelijk en het liefst ieder jaar. U mag nog altijd kiezen voor de energieleverancier met de goedkoopste gasprijs.