De voor- en nadelen van een Wi-Fi thermostaat

Met behulp van een Wi-Fi thermostaat kunt u de verwarming in uw woning gemakkelijk op afstand aansturen. Dat kan middels uw smartphone of tablet. Daarmee is het ontzettend handig hulpmiddel om energie mee te besparen. Daarnaast kunt u ook nog eens nóg comfortabelere woning creëren én dat willen we allemaal wel!

Wat is een Wi-Fi thermostaat?

Een Wi-Fi thermostaat is een een handig hulpmiddel, wat eigenlijk niets anders is dan de bekende klokthermostaat. Echter schakelt deze thermostaat op bepaalde tijdstippen in en uit. De thermostaat stuurt de cv-ketel aan op de juiste temperaturen. Dat doet de Wi-Fi thermostaat ook, maar dit apparaatje beschikt ook over draadloos internet. Deze kan dus ook via het internet aangestuurd worden. Dat kan ook vanaf iedere locatie en dat maakt het erg gemakkelijk. Bent u onderweg naar huis? Dan kunt u de verwarming alvast aanzetten. Ligt u al in bed en wilt u de thermostaat nog uitzetten? Dan kan dat ook met behulp van uw smartphone. Ook handig als u bijvoorbeeld al van huis bent en de verwarming bent vergeten uit te doen. Dat regelt u allemaal eenvoudig vanaf uw smartphone.

Hoe werkt een Wi-Fi thermostaat?

Een Wi-Fi thermostaat sluit u, net als uw smartphone of tablet, gewoon aan op het netwerk. Zodra uw thermostaat verbonden is met het netwerk, kunt u deze bedienen met behulp van uw smartphone. Daarvoor kunt u simpelweg een app installeren. Het is dan vaak zelfs mogelijk om uw thermostaat zodanig in te stellen, dat deze ook rekening houdt met de temperaturen. Is het buiten erg koud? Dan kan de thermostaat een graadje omhoog. Is het daarentegen warm? Dan kan de thermostaat aanzienlijk lager. Dat maakt het ook een erg slim apparaatje. De Wi-Fi thermostaat is bovendien zelflerend en daarmee leert het apparaatje uw gedrag kennen.

De voordelen van een Wi-Fi thermostaat

Een thermostaat met Wi-Fi kent natuurlijk meerdere voordelen ten opzichte van de traditionele thermostaat of een klokthermostaat. Deze apparaten zijn natuurlijk vooral handig wanneer u een onregelmatige levensstijl hebt. Draait u bijvoorbeeld regelmatig verschillende diensten of bent u op verschillende momenten wel of niet thuis? Dan is het zeker een erg handig apparaatje. Immers leert het apparaatje uw gedrag kennen. Bovendien kunt u er energie mee besparen, want de verwarming staat nooit meer onnodig aan. Daardoor krijgt u weer een beter inzicht in uw verbruik. Er zijn talloze thermostaten waar u uit kunt kiezen, dus de keuze is reuze.

De nadelen van een Wi-Fi thermostaat

In principe zijn er geen nadelen aan deze thermostaten met Wi-Fi. Echter heeft u er natuurlijk niets aan als u geen smartphone met internet heeft. U kunt het apparaatje immers dan niet op afstand bedienen. Ervan uitgaande dat u die gewoon heeft, heeft het apparaatje dus in principe geen nadelen. Overigens werken bepaalde thermostaten ook niet op Windows smartphones. Vaak zijn er alleen apps beschikbaar voor iOS en Android. Dat is ook iets waar u rekening mee moet houden.

Verder is het belangrijk om te weten of u de Wi-Fi thermostaat wel kunt aansluiten op uw cv-ketel. Oudere ketels ondersteunen dit namelijk soms niet. Gelukkig zijn de meeste thermostaten met Wi-Fi overal op aan te sluiten. De kans is dus klein dat het bij u thuis niet werkt.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan is het raadzaam dat u ieder jaar weer kiest voor een nieuwe energieleverancier. Als u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks profiteren van een flinke welkomstkorting. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in op basis daarvan berekent de energievergelijker welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan!