De Consumentenbond schrijft vandaag dat zij vaak meldingen krijgen over onterecht hoge waarborgsommen. Deze waarborgsommen worden berekend door de energieleveranciers. Wanneer de consument vragen heeft over de totstandkoming van de hoogte dan krijgen zij summiere informatie daarover. Overigens maken de energieleverancier gebruik van een extern bureau die de kredietcheck uitvoert.
Slachtoffer waarborgsom energie dankzij vorige bewoner
De Consumentenbond wil dat energieleveranciers dit beter oppakken en duidelijker maken waarom een bepaalde waarborgsom zo hoog blijkt te zijn. Als een nieuwe klant zich aanmeld dan word er eerst een kredietcheck gedaan die een kredietscore oplevert. Hoe deze kredietscore word berekend gaat als volgt: Als een consument woonachtig is in een gebied waar zich veel wanbetalers bevinden dan kan de kredietscore slecht uitvallen. Het komt ook voor dat de vorige bewoner te boek stond als wanbetaler, in dat geval vangt de nieuwe bewoner bot.
Consumenten vraagt om aanpak werkwijze kredietcheck
Energieleveranciers moeten deze wijze van kredietcheck gaan aanpassen want niet elke consument mag worden betiteld als wanbetaler. Zo moet een energieleverancier zijn bevindingen beter kunnen uitleggen aan de nieuwe klant. Het blijkt ook dat wanneer een consument onterecht word gezien als wanbetaler zij met moeite van deze kredietscore af kunnen komen. De waarborgsom energie ligt gemiddeld op zo’n €800 en dat is veel geld. Veel consumenten die de waarborgsom energie moeten ophoesten lopen tegen flink wat problemen aan. Vooral wanneer de nieuwe klant in feite een nette betaler blijkt te zijn.
Dupe van je data meldpunt Consumentenbond
De energieleveranciers die volgens deze methode werken blijken Nuon en Vandebron te zijn. Vandebron en Nuon zijn hier dan ook op aangesproken. Energieleverancier Vandebron heeft laten weten dat zij op zoek gaan naar een oplossing voor dit probleem. De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend waarop consumenten een email kunnen sturen naar dupevanjedata@consumentenbond.nl.
Doe een inzageverzoek om fouten te herstellen
Is het u hetzelfde overkomen? Trek dan meteen aan de bel bij de nieuwe energieleverancier en geef aan dat u een nette betaler bent en u geen slachtoffer wenst te zijn van de verouderde kredietcheck en vraag om een oplossing. U heeft recht op inzage wanneer u vermoed dat de opgevraagde gegevens niet juist zijn. U heeft daar het recht toe als consument op die manier kunt u foutieve gegevens laten herstellen. Het inzageverzoek doet u aan het bedrijf die de kredietcheck heeft gedaan dit kan schriftelijk of per email.
Stuur een veilige kopie van uw id-bewijs mee
U dient een kopie van uw identiteitskaart bij dit inzageverzoek mee te sturen, zorg in dat geval ook dat uw pasfoto en burgerservicenummer onherkenbaar worden gemaakt. Zo voorkomt u dat uw gegevens onjuist worden gebruikt. Er is ook een speciale app van het Ministerie van Binnenlandse Zaken waarmee u een veilige kopie kunt maken van uw id-bewijs. Deze app heet KopieID en is veilig te gebruiken.
Of u stapt gewoon over naar een andere goedkope energieleverancier
U kunt anderzijds ook eieren voor uw geld kiezen en overstappen naar een andere energieleverancier. Met de Energievergelijker van EnergieVergelijking.nl heeft u zo de goedkoopste energieleverancier voor uw adres gevonden.