Waarom moet ik energiebelasting betalen?

U moet energiebelasting betalen omdat u door de overheid gestimuleerd wordt om zuinig met uw energieverbruik om te gaan. Uw energiebehoefte heeft een bepaalde capaciteit dit word ook wel de basisbehoefte genoemd.  De basisbehoefte is de minimale capaciteit die een gemiddeld huishouden aan elektriciteit en gas nodig heeft. De basisbehoefte word verrekent met een vast bedrag:
Voor verblijfsruimten met permanente bewoning: €318,62 (ex btw)
Voor niet verblijfsruimten: €119,62
U betaalt deze energiebelasting via uw energienota, dus de energieleverancier zorgt voor de afdracht aan de belastingdienst.

Twee vormen van energiebelasting

Er bestaat nog een vorm van energiebelasting en dat heet de heffing op duurzame energie ODE, deze heffing is van kracht gegaan sinds 1 januari 2013. De opslag duurzame energie is van toepassing op aardgas en elektriciteit. Deze opslag is ter aanvulling van de SDE met die subsidie worden energieleveranciers ondersteund die duurzame energie en gas leveren.
Wanneer u uw nota bekijkt en duurzame energie afneemt, dan word deze heffing meestal apart weergegeven op uw nota. Dit is bedoeld om inzichtelijk te krijgen wat u betaalt voor uw duurzame energie.
 

Plaats een reactie