Warmtepomp en geen warmte? Recht op compensatie bij storing

Warmtepomp en geen warmte? Recht op compensatie bij storingHeeft u een warmtepomp en geen warmte? Ook recht op compensatie bij storing.  Een warmteleverancier is dus verplicht om consumenten die een storing hebben geleden en geen warmte hadden hun te vergoeden. Consumenten die een warmtepomp hebben vragen zich al langer af of zij recht hebben op compensatie. De ACM heeft dit in een bindende gedragslijn duidelijk omschreven.

Worden er werkzaamheden aangekondigd? Dan geen recht op compensatie

De compensatie geldt echter niet als de storing drie dagen van tevoren is aangegeven. De afgelopen jaren kwamen er steeds vaker vragen binnen over de compensatie voor warmtepompen wanneer er geen warmte was. Net als consumenten voor energie en gas hoeft de consument met warmtepomp in dit geval niets te doen. De warmteleverancier moet de vergoeding automatisch uitkeren binnen zes maanden.

Warmtepomp en geen warmte? Recht op compensatie bij storing

Als de storing vier tot achter uur geduurd heeft dan ontvangt men €35 euro. Duurt de storing langer dan dit blok? Dan krijgt men voor elk blok van vier uur ook €20 net zoals bij storingen van energie en gas. Er zijn natuurlijk verschillende warmtepompen. De warmtepomp die naast een gas installatie bestaat, maar ook een volledig elektrische pomp. Ook deze consumenten mogen een compensatie vergoeding verwachten. Ook al kan degene met een all-electric pomp nog gebruik maken van warm water of ruimteverwarming.

De Warmtewet stelt dat u altijd gebruik moet kunnen maken van warmte

In de warmtewet staat dus omschreven dat u altijd gebruik moet kunnen maken van warmte. Als de storing korter duurt dan vier uur dan geldt er geen recht op compensatie, dit is ook het geval bij energie en gas klanten. De warmteleverancier moet dan ook een registratie van de storing bijhouden. Zo kunnen ze bepalen hoe hoog de compensatie vergoeding is.

Zelf de storing veroorzaakt?

Veroorzaakt u de storing zelf? Dan geldt het recht op compensatie niet. Als u te maken heeft met een meter, radiator, of warmtewisselaar die defect is dan ook geldt er geen vergoeding. Stel dat uw warmteleverancier tijdig een bericht stuurt dat er werkzaamheden zijn gepland? En u zit daardoor zonder warmte? Dan hoeven zij u geen compensatie te betalen. Als u door werkzaamheden meer dan een dag geen warmte heeft dan verandert de zaak. Geef dit dan ook aan bij uw warmteleverancier.

Win juridisch advies in bij schade

Stel u krijgt te maken met schade die is ontstaan door de storing? Dan moet u zich wenden tot het Juridisch loket. Zij kunnen u in dit geval beter bijstaan en antwoord geven op uw vraag. Bent u verzekerd voor rechtsbijstand voor de woning? Dan kunt u zich ook wenden tot uw verzekeraar.

Plaats een reactie