Wat is een koudebrug?

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord: een koudebrug. Toch kan dit voor heel veel problemen zorgen. Om die reden is het dan ook belangrijk om te weten wat het is én hoe u dit eventueel kunt oplossen. Daarover vertellen we u in dit artikel graag meer.

Tip: energie besparen? Maak gebruik van onze energievergelijker!

Wat is een koudebrug precies?

Een koudebrug ontstaat door een onderbreking in de isolatielaag in de woning. Men noemt dit ook wel een ‘thermische’ brug en het zorgt ervoor dat kou binnen de woning kan komen. Natuurlijk wilt u dit zoveel mogelijk vermijden. U zult in dat geval onnodig veel moeten stoken en dat kost natuurlijk geld op de energierekening. U kunt overigens zelf gemakkelijk voelen als er ergens een koudebrug is. De muur is hier namelijk kouder.

De gevolgen

Een thermische brug kan meerdere gevolgen hebben. Een gevolg is natuurlijk dat er warmte weglekt. Dat zorgt er dus voor dat u harder moet stoken om de woning weer op temperatuur te krijgen. Dat kost natuurlijk onnodig geld en daarom is het belangrijk om het probleem snel op te lossen. Daarnaast heeft u een meer kans op schimmels en dat is natuurlijk ook een reden om dit op zeer korte termijn op te lossen.

Kan mijn woning ook een koudebrug krijgen?

Een koudebrug kan op meerdere manieren ontstaan. In feite bestaan er drie verschillende soorten koudebruggen. Hieronder lichten we deze drie varianten toe:

  1. Langzamerhand kan een koudebrug ontstaan doordat er een overgang plaatsvindt vanaf een goed geïsoleerd deel naar een slechter geïsoleerd gedeelte. Dat kan ontstaan door rommel in de spouwmuur. Vervolgens wordt de gehele wand dus niet gedekt door de isolatie.
  2. Is er helemaal geen isolatie aanwezig? Dan kan daar natuurlijk ook een thermische brug ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn op plekken waar rolluiken voorkomen.
  3. Een verouderd buitenschrijnwerk kan tot slot ook nog voorkomen. Dit komt minder voor, maar hier zorgen de oude profielen voor kou. Deze hebben namelijk geen thermische onderbreking.

Voorkomen

Voor alles geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Om die reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de muren, tijdens de bouw, al goed op elkaar aansluiten. Er mogen geen gaten in de isolatie ontstaan.

Hoe los ik het op?

Is uw woning al getroffen door een koudebrug? Dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Gelukkig kunt u er van alles aan doen. Een goedkope oplossing is om er simpelweg wat isolatie tussen te drukken. Ook kunt u de gevel in sommige gevallen bedekken met wat extra isolatiemateriaal. Daarvoor kunt u eventueel een expert raadplegen.

Minder betalen voor uw energierekening?

Een koudebrug is natuurlijk nooit fijn: helemaal niet wanneer dat voor veel extra kosten zorgt op de energierekening. Gelukkig kunt u in ieder geval wel altijd besparen op uw energierekening. U kunt er namelijk voor kiezen om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Gelukkig werkt dat erg eenvoudig: u kunt namelijk energie vergelijken via onze website. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

Plaats een reactie