Wat is een modelcontract energie?

modelcontract energieEen modelcontract energie is een term waar u misschien al weleens van gehoord heeft. Wat houdt dit precies in en wanneer is het verstandig om hiervoor te kiezen? In dit artikel vertellen wij u hier graag meer over.

Wat is een modelcontract energie?

Een modelcontract energie is een energiecontract die u op ieder moment kunt opzeggen. U sluit dus als het ware een energiecontract af voor een onbepaalde looptijd. Dat werkt iets anders dan veel andere energiecontracten. Immers sluit de meeste contracten af voor een periode van een, drie of vijf jaar.

De voordelen van een modelcontract energie

Een modelcontract energie kent meerdere voordelen. Een belangrijk voordeel is dat het natuurlijk maandelijks opzegbaar is, maar u profiteert nog van meer voordelen. Zo weet u bijvoorbeeld ook altijd waar u aan toe bent. Bovendien verzorgt uw nieuwe energieleverancier de overstap voor u middels een gratis overstapservice. Ook daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken indien u kiest voor dit type contract.

Wanneer is een modelcontract energie handig?

Een modelcontract energie kan op verschillende momenten handig zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld huishoudens die tijdelijk een woning huren. Stelt u zich voor: u moet ergens een half jaartje verblijven, zodat u vervolgens weer een nieuwe woning kunt betrekken. Het kan dan handig zijn om een modelcontract energie af te sluiten. Immers blijft u geen jaar lang wonen in de betreffende woning, waardoor u dus geen jaarcontract wilt afsluiten. Als u uw contract te vroeg openbreekt, betaalt u immers een overstapboete. Dat kan u vermijden door te kiezen voor dit contract.

Welke energieleveranciers bieden een modelcontract energie?

Iedere energieleverancier in Nederland biedt een modelcontract energie. Daartoe zijn energieleveranciers zelfs verplicht. Dit zijn dus de direct opzegbare energiecontracten. In onze handige energievergelijker kunt u uiteraard ook deze contracten met elkaar vergelijken. Daarvoor kunt u filteren op de optie ‘direct opzegbaar’.

Wat zijn de nadelen van een modelcontract energie?

Een modelcontract energie kent echter niet alleen maar voordelen. Het klinkt natuurlijk wel erg fijn: u kunt uw energiecontract te allen tijde opzeggen. Toch bestaan er ook een aantal nadelen. Zo zijn de energietarieven vaak iets hoger dan bij een vast energiecontract. Bovendien ontvangt u nooit cashback energie en betreft het geen energie met welkomstcadeau. Aangezien uw energieleverancier niet weet hoe lang u klant blijft, wordt u dus niet ‘beloond’ met een leuk cadeau. Dat zijn wel nadelen waar u rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat u de voordelen altijd opweegt tegen de nadelen.

Tip: bekijk onze energie aanbiedingen

Bereken uw energieprijs

Wilt u graag overstappen van energieleverancier? Dan kunt u eenvoudig energieprijzen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Zorg er altijd voor dat u uw postcode + huisnummer en verbruik invoert. Op basis van deze data berekent het systeem namelijk welke aanbieder het voordeligste is. Voor het gemak staat de goedkoopste energiemaatschappij altijd bovenaan. Overstappen is zodoende een fluitje van een cent: energie vergelijken was nog nooit zo eenvoudig!

Plaats een reactie