Wat is een redelijke opzegvergoeding voor kleinzakelijke afnemers?

Wat is een redelijke opzegvergoeding voor kleinzakelijke afnemers? Ten eerste worden hiermee dus ondernemers bedoeld. Degenen die vallen onder ZZP en MKB. Het komt namelijk nogal eens voor dat een energieleverancier een enorm hoge opzegvergoeding oplegt. De ondernemer in kwestie verbreekt zijn klein zakelijke energiecontract dus eerder dan afgesproken. Dat kan natuurlijk voorkomen. Maar wat is nu redelijk?

Wat is een redelijke opzegvergoeding voor kleinzakelijke afnemers?

De Autoriteit Consument en Markt zegt het volgende daarover: De energieleverancier mag een opzegvergoeding vragen van maximaal 15% van de resterende waarde. Dus het aantal maanden dat de klant nog moest uitzitten, daarvan wordt de waarde berekend. Hiervan mag dus 15% gerekend worden. Dus als uw verbruik hoog is, dan betreft het 15% van die waarde. Er zijn nog twee criteria waar de energieleverancier zich op mag beroepen. Dat zijn:

  • De opzegvergoeding bedraagt maximaal €100 per niet uitgezeten jaar
  • De opzegvergoeding is een som van het verschil van de waarde van het energiecontract gebaseerd op de actuele marktprijs en de resterende waarde van het energiecontract. En ze mogen een administratieve vergoeding rekenen.

De criteria hangt dus van uw situatie af. Het is namelijk niet zo dat het criteria van €100 maximaal per niet uitgezeten jaar op u van toepassing is. Het energiecontract laat zien welke criteria er op u van toepassing is. Maar in de regel wordt er maximaal 15% gerekend van wat u anders verbruikt zou hebben in de resterende looptijd. De opzegvergoeding kan dus een dure post zijn als u tussentijds uw energiecontract verbreekt.

Lees altijd goed de voorwaarden in uw zakelijke energiecontract door. Ook de kleine letters. Soms worden er bepalingen in opgenomen die eigenlijk in strijd zijn met de regels. Zo is de energieleverancier verplicht om in de voorwaarden duidelijk te maken wat de hoogte van de opzegvergoeding is. Breng dus alles goed in kaart en ga dus niet zomaar in op een ”aantrekkelijke” zakelijke deal voor uw energiekosten.

Sluit zelf een zakelijk energiecontract af zonder tussenkomst van derden

U heeft altijd 14 dagen om de overeenkomst te annuleren. Het beste is om zelf uw energiecontract aan te vragen. Dus ga het liefst niet in op telefonische acquisitie of zelfs een verkoper aan de deur. Want een zakelijk ondernemer betaalt nu eenmaal meer voor zijn energiekosten dan een particulier dit doet. Dat leidt dus automatisch tot hogere kosten als u uw energiecontract eerder opzegt. Neem dus ruim de tijd om alles door te rekenen. Ziet u een voordelige aanbieding van een energieleverancier? Dubbelcheck alles zodat u zeker weet of de aanbieding wel zo goed is.

Regel het zelf het bespaart u gedoe en geld

Stel u sluit een zakelijk energiecontract af via een tussenpersoon die u helpt. Die kan ook nog om een vergoeding vragen voor het vroegtijdig verbreken. Houd dus zelf de regie, ook bij het kiezen van een energieleverancier. Het enige wat van u gevraagd wordt is om goed op te letten. Lees alles door, u zult als ondernemer wel vaker stukken moeten lezen. Dus waarom ook het toekomstige energiecontract niet? Het kan u enorm veel geld besparen.

De Geschillencommisie energie Zakelijk inschakelen

Let ook op vaste kosten die een energieleverancier in rekening brengt. En een tussenpersoon kan deze kosten ook nog eens verhogen. Omdat deze partij er ook aan moet verdienen. Komt u in geschil met de energieleverancier? Brengen zij u onredelijke kosten in rekening? Trek dan aan de bel bij de Geschillencommisie Energie. Zij kunnen dergelijke praktijken onderzoeken en zonodig in actie komen voor u.

Start zelf met zakelijk energie vergelijken

Als uw verbruik tot aan 70.000 kilowattuur en 20.000 kubieke meter gas is, dan kunt u uw energiekosten zelf berekenen. Een ZZP’er kan zelfs een verbruik hebben van 3500 kWh en 1700 kubieke meter gas. Het hangt dus van uw persoonlijke verbruik af. Een grootzakelijk verbruiker moet een passende offerte aanvragen. Lees ook even het artikel zakelijk energiecontract als ZZP’er. Als uw verbruik niet overdreven hoog is zijn er nog

Ondernemers kunnen dus prima zelf zakelijk energie vergelijken. Er zijn nog veel meer tips die een ondernemer in acht kan houden om te besparen. Een ander artikel wat ook goed is om door te lezen is Ondernemers en goedkope zakelijke energie vergelijken. De informatie kan u wegwijs maken op de energiemarkt. Een ondernemer heeft nu eenmaal met andere regels te maken.

1 gedachte over “Wat is een redelijke opzegvergoeding voor kleinzakelijke afnemers?”

  1. Vraag:
    Mijn Electra verbruik is 28.000 kw en Gas is 2800 m3
    Mijn adres heeft volgens het BAG register een 100 procent woonfunctie en mijn huidige leverancier geeft aan dat als ik overstap/ het contract verbreek ik als zakelijk grootverbruiker wordt betiteld en een zakelijke boete (700) moet betalen ipv een particuliere boete (250), klopt dit?

    Beantwoorden

Plaats een reactie