Wat is een thuisaccu?

thuisaccuEen thuisaccu is een vrij nieuwe technologie waarmee u uw elektrische apparaten kunt voorzien van stroom. Ook wanneer er een stroomstoring is, kunt u dan vooralsnog gebruikmaken van elektriciteit. Hoe werkt een thuisaccu precies en wanneer is dit een goede investering? Daarover vertellen wij u graag meer in dit artikel.

Wat is een thuisaccu precies?

Een thuisaccu is een grote accu, welke werkt op Lithium-Ion-batterijen. Voor een groot gedeelte wordt de accu opgeladen middels zonnestroom. Zodra de accu leeg raakt, zal de accu weer energie vragen aan de zonnepanelen. Gedurende de lente- en zomermaanden wordt het daardoor zelfs mogelijk om onafhankelijk te zijn van uw energieleverancier. Dat klinkt natuurlijk bijzonder interessant en dat is ook een wens van velen. Het wordt nu helemaal interessant aangezien de salderingsregeling gehandhaafd wordt tot 1 januari 2021. Dit werd reeds bekendgemaakt door Minister Wiebes van Economische Zaken.

Wanneer is een thuisaccu interessant?

Een thuisaccu kan in principe vanaf 1 januari 2021 erg interessant worden. Immers verdwijnt de salderingsregeling. Helaas zijn thuisaccu’s nog wel bijzonder prijzig en dat maakt het weer een stukje minder interessant. Economisch gezien zal het een flinke investering zijn die u er niet direct uithaalt. Hopelijk zullen de prijzen echter wel op korte termijn dalen. Misschien wordt de vraag groter als de regeling wordt afgeschaft, waardoor de prijzen mogelijk dalen als de productie verhoogd wordt.

Maar wanneer is een thuisaccu nog meer interessant? Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer woningen niet aangesloten zijn op een vaste elektriciteitsaansluiting. Dat komt weleens voor bij afgelegen woningen. In Nederland komt deze situatie echter vrijwel niet voor. Vooral de combinatie met zonnepanelen maakt een thuisaccu daarom interessant.

De voordelen van een thuisaccu

Hopelijk daalt de prijs van een thuisaccu, zodat het ook economisch interessant wordt. Echter profiteert u al van de volgende voordelen indien u besluit er eentje in huis te halen:

  • Een lagere energierekening;
  • Minder afhankelijk van uw energieleverancier;
  • Wél stroom ontvangen in het geval een stroomstoring;
  • U kunt uw eigen zonne-energie bewaren voor op een later moment;
  • Vangt eventuele schommelingen op in de landelijke vraag, zodat u er geen fossiele brandstoffen gebruikt hoeven worden;
  • U kunt een eventuele elektrische auto ook opladen met de thuisaccu.

Minder afhankelijk óf zelfs volledig afhankelijk van uw energieleverancier?

Verschillende huishoudens zouden het natuurlijk erg prettig vinden om volledig onafhankelijk te worden van hun energieleverancier. Met behulp van een thuisaccu wordt u in ieder geval minder afhankelijk. Helemaal afhankelijk zal niet mogelijk zijn, maar indien de accu groot genoeg is zult u wel voor circa 3/4de onafhankelijk zijn.

De kosten van een thuisaccu

Hierboven hebben we al beschreven dat de thuisaccu helaas erg prijzig is. U zult ook rekening moeten houden met een vanaf-prijs van 3.000 euro. Echter bestaan er ook modellen die circa 9.000 euro kosten. Met de huidige salderingslevering is er een terugverdientijd van circa 16 jaar. Echter wordt deze afgeschaft per 1 januari 2021. Wij zullen dus nog even geduld moeten hebben op de nieuwe regeling. Mogelijk wordt de terugverdientijd dan korter. Een thuisaccu heeft namelijk ook een bepaalde levensduur: dat is gemiddeld 15 jaar. Op het moment kan de investering, economisch gezien, daarom nog niet uit. Met een beetje geduld is dat hopelijk straks wel het geval.

Energie vergelijken?

Beschikt u over zonnepanelen? Ook dan kunt u waarschijnlijk nog veel geld besparen. U kunt namelijk eenvoudig energie vergelijken via ons vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent het vergelijkingssysteem welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan in ons vergelijkingssysteem. Zo kiest u altijd voor de beste deal.

Plaats een reactie