Wat is een ventilatiesysteem?

Gezonde lucht in uw woning is ontzettend belangrijk. U kunt de ramen en deuren openzetten, maar u kunt ook kiezen voor een ventilatiesysteem. Zo’n dergelijk systeem zorgt ervoor dat het vocht uit uw woning verdwijnt en zorgt ervoor dat er weer frisse lucht in uw woning komt. Er zijn verschillende systemen beschikbaar, waarover we u graag meer vertellen in dit artikel.

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in uw woning wordt gezuiverd. Hierbij wordt de lucht in uw huis via een zogeheten ventilatieschacht gezogen. Hierbij worden ook de stofdeeltjes en vocht uit de lucht door meegezogen. Iedere dag ontstaat er circa tien liter vocht in onze woningen. Dat komt niet alleen door ademen, maar ook bijvoorbeeld door douchen, koken, theezetten, koffiezetten of door wassen.

Als er vocht in uw woning blijft hangen, kan dat ervoor zorgen dat er schimmels en bacteriën ontstaan. Vooral in vochtige ruimtes, zoals in de badkamer of in de keuken, kan dat sneller het geval zijn. Indien u goed ventileert, zorgt u er daarmee voor dat u een gezond huis behoudt.

Schone lucht wordt sneller warm

Als u voldoende ventileert, bespaart u daar in principe mee. Schone lucht wordt namelijk sneller warm. Dat betekent dus ook dat u minder hard hoeft te stoken. Het is daarmee niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee. Energie besparen en daarmee geld besparen is natuurlijk bijzonder prettig.

Lees ook: ventileren zonder warmteverlies

Waar plaats ik een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem wordt doorgaans geplaatst in ruimtes waar veel vocht is. Hierbij kunt u onder andere denken aan de keuken, de badkamer of het toilet. In de keuken wordt immers gekookt en in de badkamer wordt gedoucht en gewassen. Een ventilatiesysteem op deze plek is daarom een verstandige keuze. Ook kunt u de wasruimte op het ventilatiesysteem aansluiten. Immers komt hier ook vocht vrij. In principe geldt dat ook voor de ruimte waar u uw kleding laat drogen op het wasrekje.

Lees ook: ventileren in de keuken

Onderhoud van het ventilatiesysteem

Onderhoud van het ventilatiesysteem is erg belangrijk. Het ventilatiesysteem trekt immers veel vuil en stofresten aan. Het is daarom belangrijk om dit reinigen. Een goed gereinigd systeem werkt natuurlijk beter. Klein onderhoud kunt u zelf doen, terwijl u groot onderhoud beter kunt uitbesteden aan een expert. Veel aanbieders van ventilatiesystemen bieden daarvoor onderhoudscontracten aan. In dat geval heeft u er zelf geen omkijken meer naar. Dat kan soms wel zo prettig zijn.

Het is niet alleen belangrijk om de binnenkant te reinigen. Ook de buitenkant heeft zorg en aandacht nodig. Dat kunt u eenvoudig schoonmaken met behulp van een nat doekje.

Oude woningen

Veel oude woningen beschikken niet over een ventilatiesysteem. Dat is wel het geval bij de modernere woningen. Beschikt uw woning niet over een ventilatiesysteem? Dan kunt u eventueel ook kiezen voor een ventilatiebox. Deze zorgen namelijk voor frisse lucht in uw woning. Een dergelijke ventilatiebox gaat zo’n tien jaar mee. Daarmee kunt u echter toch 50 tot 60 euro op jaarbasis besparen op uw energierekening. Bovendien geniet u altijd van verse lucht. Voor de installatie kunt u een expert raadplegen.

Lucht ook regelmatig door: zet de ramen en deuren open

Het kan geen kwaad om het ventilatiesysteem een beetje te helpen. U kunt ook gerust eens alle ramen en deuren openzetten. Op koele ochtenden kunt u de ramen bijvoorbeeld eens openzetten. Daarmee voorkomt u dat er veel warme lucht naar binnen komt gedurende de zomermaanden.

Energie vergelijken en overstappen

Wilt u ook graag minder betalen voor uw energierekening? Dat snappen wij maar al te goed. Zorg ervoor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Indien u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks profiteren van een aantrekkelijke welkomstbonus. Deze welkomstbonus loopt soms op tot zo’n 300 euro. Dat is natuurlijk ontzettend veel geld. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

Plaats een reactie