Wat is krachtstroom?

Wat is krachtstroomWat is krachtstroom en heb ik dit ook in mijn woning? Met behulp van krachtstroom kunt u zware elektrische apparaten voorzien van stroom. Hierbij kunt u denken aan elektrische kachels, elektrische kookplaten, zware machines of een oplaadpunt voor uw elektrische auto. Indien u thuis over veel zonnepanelen beschikt heeft u mogelijk ook krachtstroom nodig. Wat zijn de voordelen én wanneer is dit nu wel of niet nodig? U leest het in dit artikel.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is een elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaardaansluiting. Alhoewel de stroom hetzelfde is kan er wel meer stroom naar uw apparatuur stromen. Uit een standaardstopcontact komt 230 Volt, terwijl er bij krachtstroom meer dan 400 Volt kan komen. De meeste Nederlandse huishoudens zullen dat echter niet nodig zijn.

Driefase-aansluiting

Bepaalde apparaten hebben meer stroom nodig dan reguliere huishoudelijke apparaten. Als u een nieuw elektronisch apparaat koopt is het dus ook altijd raadzaam om te kijken of dit werkt op krachtstroom. In normale stopcontacten komt de elektriciteit door twee draden. Een van de twee draden heeft spanning en het andere draad is een nuldraad.

De krachtigere variant heeft echter vier draden, waarbij drie draden spanningsdraden zijn. Vandaar dat men dit ook een driefase-aansluiting noemt. In de praktijk is er tot wel drie keer meer vermogen dan een normaal stopcontact. Dat kan ideaal zijn voor zware elektronica aan huis. Hierbij kunt u onder andere denken aan een oplaadpunt voor een elektrische auto, lasapparatuur, een jacuzzi of zware elektrische apparaten voor de werkplaats.

Krachtstroom en uw energierekening

De kosten voor stroom blijven bij krachtstroom gelijk. Een apparaat dat echter gebruik maakt van dit type stroom verbruikt vaak wel sneller én meer energie. U betaalt echter niet meer dan normaal. Het kan echter wel voorkomen dat de maandelijkse vaste kosten voor uw aansluiting omhooggaan. Dat is niet bij elke energieleverancier zo, maar bepaalde energieleveranciers rekenen wel degelijke hogere vaste kosten.

Kosten krachtstroom laten aanleggen

De meeste woningen beschikken over standaardaansluitingen. Indien u krachtstroomapparatuur in huis heeft kunt u overwegen om de aansluiting te veranderen. Daar zitten echter wel kosten aan verbinden. Een elektricien zal een krachtstroomaansluiting moeten aanleggen. Ook zal de netbeheerder kosten in rekening brengen voor aansluitkosten. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen.

Besparen op uw energierekening

Wilt u graag kiezen voor de goedkoopste energieleverancier? Dan kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. In onze energievergelijker kunt u uw postcode + huisnummer en energieverbruik invoeren. Op basis van deze data kunt u gemakkelijk uw energiekosten berekenen. De goedkoopste energiemaatschappij staat bovenaan. Overstappen kost nooit meer dan vijf minuten van uw tijd en daarmee kunt u veel geld besparen.

Plaats een reactie