Water bespaartips voor thuis

Omdat water veel minder kost dan de prijzen voor energie en gas, staan we niet vaak stil bij het water besparen. Met handige water bespaartips in en om huis verlaagt u uw kosten. In eerste instantie verlaagt u daarmee uw waterrekening maar ook uw energierekening. Het kost waterbedrijven tegenwoordig veel meer moeite om het water te zuiveren. Wij vinden het niet meer dan normaal dat wij water uit de kraan kunnen drinken.

Ons drinkwater zuiveren is een heel proces

Daar is al een heel proces aan vooraf gegaan. Er komt van alles in het riool terecht, men dumpt van alles in de wasbak. Heel veel stoffen gaan mee met het afwaswater. Zo zijn er consumenten die olie door de wasbak spoelen. Al deze stoffen moeten weer gefilterd worden om de kwaliteit van het drinkwater op peil te houden.

Dankzij waterzuivering hebben wij schoon drinkwater

Zo kunnen er in het grondwater ziekteverwekkers zitten. Bijvoorbeeld bacteriën en virussen. Deze kunnen bij de consument diarree veroorzaken. Daarom zijn er hoge kwaliteitseisen gesteld aan ons drinkwater. Wanneer een waterbedrijf het water gezuiverd heeft dan komt het via de leidingen onze woningen binnen. Elk jaar moet ieder huishouden dan ook de afvalstoffenheffing en rioolheffing betalen. Dit geld wordt gebruikt om de afvoer van water mogelijk te maken.

Elk jaar rioolheffing afdragen

Het grondwaterpeil moet ook beheerd worden en betalen wij dus mee via de rioolheffing. We betalen per kwartaal ongeveer €35 tot €40 euro voor ons drinkwater. In vergelijking met de energiekosten is dit bedrag dus veel lager. En we weten dat het gebruik van warm water erg prijzig kan zijn. Omdat we gas nodig hebben om warm water te kunnen verkrijgen. Koud water kost dus niet zoveel. Maar elke liter water is er één. Of het nu warm of koud water betreft.

Uw water optimaal gebruiken

Probeer vanaf nu optimaal gebruik te maken van uw water. Er zijn veel besparingstips toe te passen. Als u gaat afwassen met de hand, vang dan dat water op. Doe dit het liefst in een waterteil. Het scheelt warm water en gas. Ook als u voor een kort karwei warm water nodig heeft, dan kunt u het koude water wat eerst uit de kraan komt opvangen in een fles. Dit kunt u gebruiken om de tuin te begieten.

Zet uw vaatwasser pas aan als deze echt goed gevuld is. Korte vaatwasjes neemt nu eenmaal meer energie en water. Zonde en dat hoeft helemaal niet. Als u ook nog even op de temperatuur van de vaatwasser let, dan verbruikt de vaatwasser minder water.

Water bespaartips in en om huis

We kennen de bekende besparingstips voor water natuurlijk wel. Maar toch vermelden we die nog even. Een waterbesparende douchekop plaatsen voorkomt onnodig waterverbruik. Hetzelfde geldt voor uw toilet. Plaats een spoelonderbreker zo verbruikt de stortbak minder water. De meeste toiletten hebben twee knoppen, die zijn er niet voor niets. De grote knop is voor een grote boodschap en de kleine knop voor de kleine boodschap. Het scheelt liters water per dag.

Hergebruik water in en om huis

Wat ook heel handig is, is het water dat opgevangen wordt in uw wasdroger. Een condensdroger in dit geval en de huidige warmtepompdroger hebben een wateropvang bak. Eigenlijk is het een condensbak. Dit water kunt u hergebruiken voor het toilet om door te spoelen. Dit scheelt u weer toilet water. Het klinkt misschien raar maar op die manier recycled u het condenswater van de wasdroger, en scheelt het aan doorspoelen. Zo vangen veel consumenten regenwater op in een regenton. Dit water wordt ook weer hergebruikt voor de tuin of om de auto te wassen.

Besparen op water en gas

Er gaat minimaal 100 liter per dag aan water erdoorheen. Daarom is het besparen op water ook van belang. Als u uw douchebeurt al verkort scheelt dat liters aan water. Een gemiddelde douchebeurt levert al 50 liter water op wat erdoorheen gaat. Een waterbesparende douchekop plaatsen is geen overbodige luxe. Het scheelt u minimaal €50 per jaar.

Loop leidingen in huis regelmatig na

Loop ook eens de waterleidingen in huis na, mochten deze lekken dan verbruikt u ook meer water. Bekijk uw watermeterstand eens en houdt uw verbruik in de gaten. Want als u bent gestart met besparen op water, dan zal de waterrekening ook lager uitvallen.

Wat doen de gemiddelde energiekosten op dit moment?

Als u alle water bespaartips in acht heeft genomen, dan zal de energierekening lager worden. De eindafrekening is in dat geval een stuk goedkoper. Tot slot kunt u weer gas en licht vergelijken per aanbieder. Bereken de gemiddelde energiekosten die u kwijt bent. Uit een energievergelijking kiest u dan de goedkoopste energieleverancier. En als kers op de taart bespaart u snel zo’n €450 per jaar.

 

Plaats een reactie