Water besparen onder de douche

Onder de douche verbruiken we ontzettend veel water. Warm water kost véél meer energie dan koud water. Natuurlijk is het lekker om lang te douchen, maar ook kost het ontzettend veel energie én geld. Wilt u graag water besparen onder de douche? Lees dan onze handige tips.

Handige tips voor een lekkere, maar korte douche

Wilt u graag water besparen onder de douche? Dan is het natuurlijk noodzakelijk dat u niet al te lang doucht. Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips:

  • Douche maximaal vijf minuten. Stel een timer op uw smartphone in, zodat u weet dat u niet te lang doucht;
  • Een waterbesparende douchekop laat maximaal zeven liter per minuut door. Check daarom de verpakking en koop een dergelijke douchekop, zodat u flink kunt besparen;
  • Met behulp van een thermostaatkraan kunt u het douchewater sneller op temperatuur krijgen;
  • Kies bij voorkeur altijd voor de douche in plaats van het bad. Een gemiddeld bad kost circa drie keer zoveel energie en water dan een douchebeurt van vijf minuten;
  • Met een zonneboiler kunt u circa de helft van het energieverbruik op warm water besparen (aanrader);
  • Laat u een nieuwe badkamer installeren? Overweeg dan om te kiezen voor warmteterugwinning.

Kort douchen: niet leuk, wel veel besparen

Heel veel mensen vinden het ontzettend lekker om lang te douchen. De warme kraan eens goed open en alles van je af laten komen. Als u echter structureel vijf minuten doucht, bespaart u ontzettend veel geld. Gemiddeld doucht men namelijk negen minuten. Als u dus vier minuten minder lang doucht, kunt u zo’n 80 euro per jaar besparen.

Waarom kort douchen?

Kort douchen bespaart natuurlijk niet alleen energie én geld, maar ook zijn er een aantal andere voordelen. Zo is het namelijk ontzettend goed voor het milieu. 80 procent van het warme water stroomt namelijk uit de douche. Als alle Nederlanders maximaal vijf minuten douchen, kunnen we daarmee ontzettend veel water én aardgas besparen. Men hoeft minder te boren in Groningen en daar wordt men in het noorden ook erg blij van.

Daarnaast geeft het u ook nog eens zeeën van tijd. De meeste Nederlanders douchen iedere dag wel. Als u daarmee iedere dag vier minuten kunt besparen, kunt u op jaarbasis ruim 24 uur besparen (vier minuten x 365 dagen). Dat is een hele dag en binnen dat tijdsbestek kunt u ook andere leuke dingen doen.

Hulp nodig?

Wilt u er graag zeker van zijn dat u niet langer dan vijf minuten doucht? Dan kunt u ook een douchecoach kopen. Dit is een zandloper of een digitale variant. Dan weet u zeker dat u niet te lang doucht. Een ander alternatief kan ook een leuk nummer zijn. Zet een leuk muzieknummer op van maximaal vijf minuten en stap eruit wanneer het nummer afgelopen is.

Een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kan ook flink bijdragen aan minder waterverbruik. Deze douchekop bespaart al zo’n 20 procent op water en energieverbruik ten opzichte van een standaardmodel. Beschikt u thuis over een regendouche? Dan bespaart u zelfs 50 procent.

Indien u de douchekop toch gaat vervangen, kunt u ook direct kijken naar de doucheslang. Check of hier gaten in zitten. Soms komt er weleens een straaltje uit, bijvoorbeeld. Dat is water dat u dan niet gebruikt: zonde.

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan kunt u ervoor zorgen dat het douchewater snel op de juiste temperatuur komt. Daarmee bespaart u tot wel 1.000 liter water en vijf euro aan gas op jaarbasis. Zo’n thermostatische variant kost wel 50 tot 200 euro.

Zonneboiler

Een zonneboiler kan ook zeer geschikt zijn. Daarmee wordt zon opgevangen om water mee te verwarmen voor uw wasmachine, bad of douche uiteraard. Met behulp van een zonneboiler kunt u ongeveer de helft van uw energieverbruik besparen voor warm water.

Nieuwe badkamer? Overweeg een wtw-installatie

Laat u een nieuwe badkamer installeren? Overweeg dan een warmteterugwinninginstallatie. Deze verzamelt het warme water uit het wegstromend douchewater. Hierdoor hoeft de ketel minder hard te stoken en kan het meer warm water leveren. Ook daarmee kunt u ontzettend veel geld besparen.

Nóg meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan kunt u natuurlijk ook energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Met behulp van deze handige vergelijkingstool kunt u gemakkelijk en snel uw verbruik invoeren. Op basis daarvan staat de goedkoopste aanbieder altijd bovenaan. Bovendien profiteert u van aantrekkelijke welkomstkortingen! Kies bij voorkeur altijd voor een jaarcontract en stap jaarlijks over.

Plaats een reactie