Waterstof een volgend alternatief voor aardgas?

De laatste dagen wordt er volop in het nieuws gesproken over dat waterstof een volgend alternatief voor aardgas kan zijn. Waterstof is natuurlijk ook een energiedrager dat verschillende doelen kan dienen. Maar hoe zit het precies met waterstof want het is immers geen energiebron.

Waterstofgas nu levert CO2 uitstoot op

Wanneer we met kolen en gas waterstof gas produceren dan komt er helaas CO2 vrij. Waterstof wordt dus geproduceerd uit fossiele brandstoffen. Hoe kan het dan dienen als alternatief voor aardgas? Waterstof zou in principe kunnen worden geproduceerd uit windenergie en zonne-energie, ook wel met biomassa.

Waterstofgas veilig opslaan daar worden ook nog technieken voor onderzocht. Want de druk bij het opslaan van waterstofgas is nog te hoog. En daarmee kan de veiligheid niet gegarandeerd worden. Ook is tanken op deze manier haast niet te doen.

waterstofgas

Meer experimenten en projecten nodig om duurzaam waterstofgas te testen

De techniek in waterstof moet dus nog verder ontwikkeld worden. Zo wordt er een techniek getest met een elektrische fiets die loopt op waterstof. Nu al zijn er elektrische auto’s te koop, maar er wordt ook druk geĆ«xperimenteerd met waterstofauto’s. Er zijn al een aantal auto’s en bussen die op waterstof rijden. De gemiddelde brandstofcel auto kan op een volle tank 450 kilometer afleggen.

Hoe wordt waterstofgas geproduceerd?

Met behulp van een brandstofcel wordt waterstofgas en zuurstof weer omgezet in elektriciteit. Ook kan de brandstofcel waterdamp en warmte produceren. Daarbij worden kanalen gebruikt waardoor het gas kan stromen. De waterstofmoleculen kunnen gesplitst worden in protonen en elektronen. Een handig membraan kan alleen protonen filteren en de elektronen kunnen omgeleid worden via een elektriciteitsdraad. Daaruit ontstaat dus ook stroom.

Waterstof een volgend alternatief voor aardgas? Voor de netbeheerders wel

De netbeheerders hebben aangegeven dat de bestaande gasnetten gebruikt kunnen worden voor het transport van waterstof. Kiwa heeft dit onderzocht voor Netbeheer Nederland. Waterstof kan dan ingezet worden in plaats van aardgas, een warmtenet of een elektrische pomp. Zo gaat het bestaande gasnetwerk niet verloren en krijgt het een tweede bestemming. Daarbij moet er wel een nieuw type ketel of warmtepomp worden ontwikkeld. Voorts zijn er ook nieuwe gasmeters nodig die het waterstofgas kunnen meten.

Ketels en warmtepompen moeten aangepast worden aan waterstof en biomethaan

Omdat waterstofgas net als gewoon gas geen geur heeft, zal er ook een geur aan moeten worden toegevoegd. De aanpassingen bij de afnemers thuis moeten resulteren in ketels en warmtepompen die waterstof en biomethaan geschikt zijn. De onderzoeken naar waterstof als alternatief zullen nog jaren in beslag nemen. Maar de netbeheerders zien er in ieder geval toekomst in.

1 gedachte over “Waterstof een volgend alternatief voor aardgas?”

  1. Den Haag wil Nederland van het gas af !, en nieuwe woningen niet meer van een gasaansluiting voorzien. Onlangs is vastgesteld dat de infrastructuur voor gas geschikt is voor waterstof, de techniek van de ketel en de bijbehorende meter moet na onderzoeken worden aangepast voor waterstof, het is dan toch echt verstandig om ook de nieuwe woningen van een gasaansluiting te voorzien. De techniek gaat sneller als de politiek !.

    Beantwoorden

Plaats een reactie