Welke alternatieven zijn er om uw woning te verwarmen?

Hoe afhankelijk zijn wij van gas? Vroeger was de afhankelijkheid van gas groter dan anno 2017. Er zijn tegenwoordig meerdere alternatieven om uw woning te verwarmen waarbij geen gas komt kijken. Maar welke zijn dat precies en biedt dat hetzelfde comfort in verwarmen? Het goede nieuws is ook nog eens dat de alternatieven zorgen voor lagere verwarmingskosten.

De traditionele cv-ketel verdwijnt in de toekomst

De traditionele cv-ketel staat nog in miljoenen huizen waarbij de woning wordt verwarmd door middel van gas. Maar gas wordt steeds duurder en de gasvoorraad begint aardig te slinken. Daarom heeft de overheid besloten om de gaskraan steeds een stukje verder dicht te draaien. Het gas wat niet uit Nederland komt komt dan uit het buitenland. Maar ook dit kost geld en zorgt tevens voor een CO2 uitstoot. En dat is wat de overheid wil voorkomen wat ook logisch is. Al die broeikasgassen tasten namelijk ons klimaat aan.

Zonneboiler mooi alternatief om water te verwarmen

In plaats van een cv-ketel kan men kiezen voor een zonneboiler die met zonnecollectoren warmte opvangt. Met behulp van deze warmte kunt u duurzaam douchen dankzij de zon die straalt. De gemiddelde zonneboiler heeft een aanschafprijs van €3300 maar u kunt daar een subsidie voor krijgen van ongeveer €1000. De grootte van de zonneboiler maakt de aanschafprijs duurder of goedkoper maar dat maakt niet uit. Want hoe duurder de zonneboiler des te meer subsidie u ontvangt. U zult zo’n 50% besparen op uw gaskosten als u in het bezit bent van een zonneboiler. U zult zich wel afvragen hoe dit dan gaat in de winter wanneer er minder zonlicht voorradig is. Ook daar is aan gedacht u kunt in die maanden gebruik maken van een HR-combiketel of een warmtepomp.

Een gemiddelde zonneboiler heeft een opslagvat van 150 liter u bespaart daarmee 200 kubieke meter aan gas wat u op jaarbasis €110 kan opleveren. Met deze capaciteit kunnen u en uw gezin douchen en warm water gebruiken. Ook scheelt het u op jaarbasis ruim 370 kilo CO2. Er zijn verschillen in zonneboilers dus doe van tevoren eerst onderzoek voordat u overgaat tot aanschaf. Een HR-ketel in plaats van de traditionele cv-ketel kan worden gebruikt worden om de woning comfortabel te verwarmen. Doet u dit in combinatie met de zonneboiler? Dan bent u goed bezig om uw CO2 uitstoot flink te verminderen.

Is uw huidige combiketel voorzien van het Gaskeur-NZ label?

Laat uw combiketel keuren voordat u besluit dit te combineren met een zonneboiler. Is de combiketel voorzien van het Gaskeur-NZ label Dan is deze geschikt voor een eventuele nieuwe zonneboiler. In sommige gevallen moet u wel kosten maken voor een aansluitset die ongeveer €100 kosten. De ene zonneboiler is de andere niet want sommige boilers zijn alleen geschikt om warm water te leveren en de anderen kunnen uw huis tevens verwarmen.

Een warmtepomp als alternatief voor gas maar wel duur

Een volgend alternatief is de warmtepomp want die kan warmte uit de bodem,water of lucht onttrekken. Schrik alleen niet van de kosten want deze liggen op €15.000 en ja dat is enorm veel geld wat veel huishoudens niet kunnen betalen. Energieonderzoek Centrum Nederland ziet dan ook graag dat installatiebedrijven met plannen en producten komen waardoor huishoudens sneller gebruik kunnen maken van duurzame warmte met een warmtepomp. Minister Kamp ambieert dan ook om in 2050 volledig onafhankelijk van gas te willen zijn.

Er zijn provincies waar geen gasaansluitingen zijn, deze huizen zijn aangesloten op een warmtenet. Deze huizen koken dan ook op stroom met inductieplaten en hebben hiervoor geen gas nodig. Huishoudens die zijn aangesloten op een dergelijk warmtenet kunnen in dat geval helaas niet overstappen. Zij zijn gebonden aan de warmteleverancier die hun is toegewezen.

Vloer en muur elektrisch verwarmen

Vloer en muurverwarming zijn ook goede alternatieven voor het verwarmen van uw woning. De woning kan dan vloerverwarming krijgen voorzien van elektrische matten die gefreesd zijn in de vloer. Op die manier wordt de vloer dus verwarmd waarbij gas overbodig wordt. Er is ook vloerverwarming beschikbaar waarbij er een warm systeem in de vloer is gebouwd. Deze kan gecombineerd worden met een zonneboiler. Zo zijn er ook normen vastgelegd waarbij de vloer temperatuur niet mag uitkomen boven de 29 graden celsius. Wordt deze woning ook nog eens goed geïsoleerd dan kan de afhankelijkheid van gas naar 0 worden gebracht. Een voorbeeld hiervan is een Nul-op-de-meter woning.

Hoeveel bent u bereid om te investeren?

Een Nul-op-de-meter woning vereist een flinke investering net zoals het aanschaffen van een warmtepomp. Daarom kiezen de meeste huishoudens voor een zonneboiler al dan niet in combinatie met zonnepanelen. Op deze manier kunnen ze dan nog steeds besparen op de kosten voor warm water en verwarming waardoor de energierekening goedkoper wordt. Met de zonnepanelen wordt deels of helemaal voorzien in de energiebehoefte. De geproduceerde zonnestroom die dan overblijft wordt dan teruggegeven aan het energienet. De desbetreffende energieleverancier betaalt dan een terugleververgoeding aan de consument.

Energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste energieleverancier

Toch is er altijd nog energie nodig wanneer er niet voldoende zon aanwezig is zoals in de winter. Dat betekent dat er nog altijd betaalt moet worden voor het verbruik in energie en gas. Met het vergelijken van de energieprijzen kan men besparen op de goedkoopste energieleverancier. Dubbelop winst dus eigenlijk want de zonnepanelen en de zonneboiler zorgen voor duurzame energie en een lagere energierekening. En door elk jaar de goedkoopste energieleveranciers met elkaar te vergelijken vindt u altijd de goedkoopste energiedeal.

1 gedachte over “Welke alternatieven zijn er om uw woning te verwarmen?”

Plaats een reactie