Welke energieleveranciers leveren groen gas?

Welke energieleveranciers leveren groen gasEr zijn steeds meer energieleveranciers die groen gas leveren. Althans, een duurzamere vorm van gas om specifiek te zijn. Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema. Ook in de politiek is men momenteel druk bezig met verschillende energie-akkoorden. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan een betere wereld? In dit overzicht leest u welke energieleveranciers groen gas leveren.

Kiest u voor groen gas?

Wilt u ook graag bewuster omgaan met energie? Dan kunt u ook kiezen voor een van de energieleveranciers die groen gas leveren. Steeds meer consumenten kiezen voor groen gas van Nederlandse bodem. Houd er rekening mee dat groen gas niet hetzelfde is als biogas. Deze twee termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Groen gas is biogas dat is opgewaardeerd tot dezelfde aardgaskwaliteit zoals u dat gewend bent met grijs gas. Biogas wordt gewonnen door vergisting van diverse organische materialen. Hierbij kunt u denken aan koeienmest, gft-afval of rioolslib. Om dit daadwerkelijk groen gas te kunnen noemen is er een speciale certificering nodig.

Waarom heeft nog niet elk huishouden groen gas?

Helaas is groen gas nog niet op grote schaal leverbaar. Net als aardgas wordt dit over hetzelfde leidingnetwerk vervoerd. In feite wordt het dus ook met elkaar vermengd. Het dient daarom ook te worden opgewaardeerd tot groen gas, zodat dit dezelfde samenstelling heeft als aardgas. Helaas zit daarachter een lang en tijdrovend proces.

De productie hiervan vindt daarom ook nog maar op kleine schaal plaats. Momenteel is het nog te duur om dit op grote schaal te produceren. Biogas afnemen bij uw energiemaatschappij is dus ook nog niet leverbaar.

Echter kunt u wel kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Dit betreft nog wel gewoon aardgas, maar de uitstoot wordt gecompenseerd middels duurzame projecten. Hierbij kunt u onder andere denken aan het planten van nieuwe bomen.

Welke energieleveranciers leveren CO2-gecompenseerd gas?

Er zijn verschillende energieleveranciers in Nederland die CO2-gecompenseerd gas leveren. Zo leveren de groene energieleveranciers allemaal standaard deze duurzame vorm: Pure Energie, Powerpeers, Vandebron en Greenchoice. Ook andere energieleveranciers bieden dit: Eneco, Essent, Nuon en Energiedirect.nl. Hierbij is het echter een optionele keuze. U kunt zelf kiezen of u wel of geen CO2-gecompenseerd afneemt. CO2-gecompenseerd is bij deze energiemaatschappijen altijd tegen meerprijs.

Gecompenseerd gas

Energieleveranciers kunnen zoals gezegd dus nog geen écht groen gas leveren. CO2-gecompenseerd gas is het beste alternatief op dit moment. Het blijft natuurlijk gewoon aardgas, maar de CO2-uitstoot wordt dus gecompenseerd. Met deze compensatie wil de leverancier het schadelijke effect van het klimaat terugdraaien. Dat is dus een goed alternatief.

De compensatieprojecten bestaan vaak uit:

  • Planten van nieuwe bomen en bossen;
  • Realisatie van nieuwe zonneparken;
  • Realisatie van nieuwe windparken.

Vaak kunt u zelf een keuze maken waarin u wilt investeren. Dat verschilt wel per energieleverancier. Daarom is goed vergelijken natuurlijk ook wel zo verstandig.

Groene energie vergelijken?

Alhoewel energieleveranciers geen echt groen gas leveren kunt u dus wel kiezen voor de CO2-compensatie. Bovendien is de geleverde stroom vaak wel weer 100 procent groen. Zo zijn er verschillende aanbieders in Nederland die alleen maar windenergie of zonne-energie leveren. Daarvoor kunt u ook altijd de stroometiketten nagaan van de verschillende aanbieders. Wilt u graag groene energie vergelijken? Dan kunt u onze energievergelijker raadplegen. Met behulp van de filters kunt u alle energieleveranciers filteren op duurzaamheid. Zo maakt u altijd een duurzame keuze én gelukkig hoeft dat ook helemaal niet duur te zijn.

5.8/10 - (124 stemmen)

Plaats een reactie