Welke energieslurpers veroorzaakten mijn hoge energierekening?

Heel vervelend een onverwacht hoge eindafrekening waarop staat dat uw energieverbruik erg hoog blijkt te zijn. Probeer eerst zelf te verklaren waardoor dit heeft kunnen ontstaan. Bent u meer gaan verbruiken? Is jullie gezin uitgebreid met een wolk van een baby of een nieuwe bewoner? Het kan verschillende redenen hebben dat hoge verbruik, maar hoe komt u daar nu achter?

Welke energieslurper is de grootste boosdoener?

Ga na of u nieuwe apparaten heeft geïnstalleerd die extra stroom kunnen verbruiken. Of heeft uw wasmachine of koelkast misschien kuren zonder dat u zich daar bewust van bent? De grootste energieslurpers zijn dan ook de grote apparaten. De wasmachine en wasdroger bijvoorbeeld, maar wat te denken van een waterbed? Een waterbed verbruikt flink meer stroom 750 kilowattuur per jaar. Ook dat mooie aquarium vol tropische vissen kan een flinke duit in het zakje doen, want dit aquarium kan een pomp hebben die gauw 800 tot 900 kilowattuur verbruikt per jaar.

Meet uw verbruik en krijg inzicht

Dat is een derde van uw gewone verbruik als gezin, dus dat kost u ook extra aan energiekosten. Een verouderde elektrische boiler verbruikt ook veel aan stroom. Dat komt neer op gemiddeld 1900 kilowattuur per jaar. Met een energiekostenmeter kunt u direct bekijken hoeveel uw wasmachine of ander apparaat verbruikt. Het handigst is een meter die laat zien welk apparaat de hoge kosten veroorzaakt. Er zijn meters die zelfs de kosten voor u berekenen die op een bepaalde dag worden gemaakt.

Een uitgebreide energiekostenmeter kost uiteraard meer maar dan heeft u ook wat. Een duurdere energiekostenmeter word verbonden met uw wifi en u kunt een app installeren op de pc, tablet of uw telefoon. Wanneer u dan de wasmachine aanzet dan kan een uitgebreide energiekostenmeter het verbruik meten. U ziet dan het huidige stroomverbruik weergegeven. Is de wasmachine klaar met zijn programma dan daalt het stroomverbruik weer. Pieken en dalen in stroomverbruik kunnen zo beter bekeken worden.

Maak gebruik van uw slimme meter en bespaar direct

Energieleveranciers bieden zelf ook handige tools en vooral nu de meeste huishoudens ook een slimme meter in de meterkast hebben hangen kan dat voor u handig zijn. Op uw persoonlijke pagina kunt u dan bekijken wat uw actuele stroomverbruik is. Het kan ingesteld worden per dag, per week maar ook per jaar. Handige thermostaten worden ook aangeboden door de energieleverancier maar let hierbij op dat u daarbij een contract moet afsluiten van een paar jaar.

Breng uw energiekosten omlaag door zuinig aan te doen met stroom

Het beste kunt u een energiekostenmeter zelf aanschaffen en zo bekijken waar de meeste stroom word verbruikt. Deze handige meters worden overal op internet aangeboden. Er kan zelfs een stroomtarief ingevoerd worden maar de meest simpele manier is toch om te beginnen met het bezuinigen op uw stroomverbruik. U kunt al gauw zo’n 10% op uw energiekosten besparen wanneer u start met besparen. Was echt wanneer de wasmand vol is en uw wastrommel, was niet constant door kleine wasjes te draaien. Gebruik de wasdroger alleen als het echt moet. Vooral in de zomer is dit echt niet nodig, uw was is binnen no time droog.

Al die luxe zorgt voor een hoger verbruik

En is die airconditioner nu echt nodig? Of die zonnebank? Want dit zijn ook apparaten die veel stroom verbruiken. Ontkoppel de stekkers van apparaten die u niet 24 uur per dag nodig heeft. Sluipverbruik zorgt ook voor een hogere energierekening. Wij begrijpen dat de koelkast 24 uur per dag aan moet blijven staan. Maar als deze toe is aan vervanging doe dat wanneer u daar financieel de ruimte voor heeft. Een defecte koelkast kan ook meer stroom verbruiken dan u denkt. Ook die extra vriezer of koelkast in de garage of bijkeuken draagt bij aan het stroomverbruik.

Tweedehands koelkast of een nieuwe?

Zorg in ieder geval dat u een nieuw energiezuinig apparaat aanschaft, dat tweedehandsje via marktplaats kan u op dat moment dan geld schelen. Maar het betreft dan vaak een ouder model die meer stroom verbruikt. Door een energiezuinige variant aan te schaffen verdient u dat gauw weer terug. Vergelijk uw huidige energiekosten eens met een andere energieleverancier en bekijk hoeveel u daarop kunt besparen. Gemiddeld is dat toch €350 per jaar en met dat geld komt u sneller bij uw doel om een nieuw energiezuinig apparaat te kopen. De goedkoopste energieleverancier vergelijken gebeurt op regelmatige basis. Consumenten laten liever geen geld liggen en dat is hun goed recht.