Windenergie

Windenergie wordt opgewekt uit de wind. Door middel van windmolens vangen de bladen ( rotorbladen) de wind op. En dit wordt weer omgezet in een circulerende beweging hieruit ontstaat elektriciteit. Tegenwoordig worden er windturbines ingezet om windenergie op te wekken dit is één van de vormen van duurzame energie.

Vroeger verkreeg men windenergie met stoommachines

Wind is overal om ons heen. En in Nederland waait het altijd. Vroeger werd windenergie opgewekt met oude stoommachines. Vlak na de eerste wereldoorlog werden er snellere circulerende windturbines ontworpen en vervingen zij de stoommachines. Bij windkracht 2 is er al opwekking met windenergie mogelijk. Ze gaan tot een maximum windkracht 6 tm 8. Daarboven is het te gevaarlijk en wordt de windturbine automatisch gestopt.

Hoe hoger de windkracht hoe hoger de opbrengst

De hoeveelheid wind is natuurlijk ook belangrijk. Op de Noordzee waait het steviger en vaker dan in het binnenland. Daarom worden er ook speciaal windparken op zee gebouwd. De komende jaren zal het percentage windenergie toenemen. Elk jaar komen er nieuwe windparken bij. Het totale vermogen van Nederlandse wind is nu circa 4200 megawatt. Windenergie is schone en duurzame elektriciteit en is een onuitputtelijke bron.

Bij de productie van windenergie komt ook nog eens veel minder CO2 vrij. Bij grijze energie komt er veel meer CO2 vrij. Daarom wordt er ook het liefst gekozen voor duurzame energie. En daar behoort windenergie dan ook toe. Een windturbine vervuilt de lucht namelijk niet. Een elektriciteitscentrale vervuilt de lucht wel. En de grondstoffen die nodig zijn bij grijze energie raken een keer op.

Energieleveranciers met windenergie

Wilt u energie opgewekt met windmolens? In Nederland zijn diverse energieleveranciers die hun energie laten opwekken met windmolens. U kunt dus een steentje bijdragen aan een beter milieu door windenergie af te nemen. Maar voordat u daaraan begint kunt u het beste beginnen met energie vergelijken omdat u dan direct weet welke aanbieder voor u de beste aanbieding heeft.

4/10 - (59 stemmen)

Plaats een reactie