Winter op komst: verlaag gasverbruik

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Verlaag uw gasverbruik als het kouder wordt. Dat klinkt heel onlogisch maar we zijn snel geneigd om de verwarming te lang te hoog te zetten. En daarmee kunt u uw gasverbruik flink omhoog jagen en daarmee dus ook uw gaskosten. Wist u wel dat (voor de meeste huishoudens) maar liefst 70% van de energierekening bestaat uit gaskosten? En dat is juist niet wat we willen. Natuurlijk is het heerlijk om in een warme kamer te verblijven. Maar de thermostaat kunt u gerust op de standaard graden zetten. Het hangt er vanaf wat u als standaard aanhoudt. Om een te hoge gasrekening te voorkomen is 20 graden echt de max.

Verlaag gasverbruik en houdt geld over!

En 20 graden is niet koud, maar ook niet heel warm. Het is toch ook niet fijn om in een te warme kamer te zitten? Onze bank sieren we meestal wel met een dikke warme plaid. Daar kruipen we lekker onder als we tv kijken. Het gasverbruik in de zomer is uiteraard veel lager. We verbruiken sowieso elke dag gas, maar dat is voor het koken en douchen. In de winter wordt dat gasverbruik hoger omdat we de thermostaat ook hoger zetten. Een koukleum zal zich beter voelen bij een temperatuur van 22 graden. Maar u kunt genoeg dingen doen waarvan u het vanzelf warmer krijgt. Het lichaam went ook aan warmere of koudere temperaturen.

Een koukleum? Uw lichaam went sneller aan een lagere temperatuur dan u denkt

Zorg daarom dat als u een koukleum bent dat uw lichaam went aan een temperatuur van 20 graden. Kleedt u warm voordat u de deur uitgaat. Komt u na een lange dag werken of school thuis? Zet dan niet direct de verwarming aan. Zet bijvoorbeeld alles klaar voor het diner, en begin alvast met koken. De warmte van het fornuis zorgt er tevens voor dat de keuken warmer wordt. Als u halverwege het koken bent dan kunt u de naar thermostaat lopen en deze draaien naar 20 graden. Zodra het eten klaar is om opgediend te worden komt u in een heerlijk warme woonkamer. Als u altijd de thermostaat op 22 of 21 graden heeft. Dan zult u merken dat één graad verschil ook verschil maakt op uw jaarafrekening. Dat kan u zo’n €80 per jaar opleveren.

Houdt niet alle radiatoren open

Ook vaker gezegd maar we zeggen het nogmaals: Zet de radiatoren in overige ruimten echt uit. U hoeft uw slaapkamers niet te verwarmen. Vooral niet als u beneden in de woonkamer zit. Het is een verspilling van gaskosten. Het is juist beter om het raam op de slaapkamer op een kiertje te zetten. Frisse lucht is zoveel beter voor onze gezondheid. En dat warme dekbed houdt u voldoende warm tijdens het slapen. Houdt u de radiatoren uit tijdens de winter? Dan bespaart u daarmee ook snel zo’n €80 tot €100 per jaar. Want radiatoren bevinden zich ook in de gang of misschien op zolder.

Verlaag gasverbruik continue niet alleen tijdens de winter

Velen zijn u al voorgegaan wanneer de winter op komst was, zij verlaagden hun gasverbruik enorm. Wanneer dan de jaarafrekening binnenkomt dan hoeft niemand te vrezen voor al te hoge kosten. Een hogere energierekening is meestal te wijten aan onze gewoonten. We hebben in het afgelopen jaar teveel verbruikt. En dat hoeft helemaal niet. Zo zijn er nog woningen in Nederland die enkel een gaskachel hebben. En dus geen centrale verwarming. Dat betekent dat de overige kamers van zo’n woning geen eens radiatoren hebben. Het is dus maar net wat u gewend bent, en gewenning kunt u echt afleren.

Te lang douchen? Stop daarmee

Verlaag gasverbruik ook met douchen. Hoe langer de douchebeurt duurt hoe meer gas het u kost. We letten dan wel op het gasverbruik om de kosten te verlagen. Maar u verlaagt ook uw CO2 afdruk. Die gaat met minder gas verbruiken namelijk ook omlaag. En dat is weer beter voor het klimaat. Om echt goed op beide te letten, kunt u het beste gaan voor duurzame energie. Want met duurzame energie verlaagt u de CO2 afdruk ook.

De energiekosten 2020 zouden iets lager worden. Vergelijk uw kosten eens opnieuw en bekijk wat u bij een ander kunt gaan betalen. Als het enorm veel scheelt dan is overstappen het overwegen waard.

 

Plaats een reactie