Uw woning verduurzamen? Bekijk alle (financiële) mogelijkheden!

woning verduurzamenWilt u graag uw woning verduurzamen? Uit onderzoek is gebleken dat veel huishoudens hier nog even mee wachten. Dat heeft vooral te maken met de hoge hosten voor de verduurzaming. Echter zijn er voldoende subsidies en daarmee financiële mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. In dit uitgebreide artikel vertellen we u over de verschillende mogelijkheden.

Uw woning verduurzamen: leningen en subsidies vanuit de overheid

Vanuit de overheid kunt u aanspraak maken op verschillende leningen en subsidies. Indien u uw woning wilt verduurzamen is dat ook het geval. Deze leningen en/of subsidies worden aangeboden via de overheid of partijen die nauw samenwerken met de overheid. Hierbij kunt u onder andere denken aan het Nationale Energiebespaarfonds. Vaak kunt u subsidies en leningen combineren. Uit welke leningen en subsidies kunt u momenteel kiezen? Daarover leest u meer in dit uitgebreide artikel.

Investeringssubsidie duurzame energie

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is beschikbaar gesteld door de overheid om woningeigenaren te helpen met het verduurzamen van hun woning. Met behulp van deze regeling kunt u het gasverbruik vervangen door duurzame warmte. Deze regeling loopt tot uiterlijk 31 december 2020. Voor het huidige jaar, 2019, is er maar liefst 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. U kunt onder andere subsidies krijgen voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van de subsidie verschilt per apparaat. Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden.

Warmtepomp

De warmtepomp verwarmt het water op een milieuvriendelijke manier. Deze haalt namelijk warmte uit de lucht, uit de bodem of uit het grondwater. Een warmtepomp is echter wel een flinke investering: een goedkoop model kost 2.500 euro, terwijl een duurder model tot wel 20.000 euro kan kosten! Afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp kunt u aanspraak maken op een subsidie tussen de 1.000 en 2.500 euro. Hoe hoger het vermogen is, hoe hoger de subsidie ook is.

Voor een hybridewarmtepomp of ventilatiewarmtepomp heeft u ook nog steeds een cv-ketel nodig. U krijgt dan ook minder subsidie. Voor een volledig elektrische warmtepomp krijgt u dus een hogere subsidie, maar dat is niet geschikt voor elke woning. Als u een geheel elektrische warmtepomp uitkiest én niet meer op gas kookt kunt u uw woning geheel gasvrij maken. U dan ook alleen maar een stroomleverancier uit te kiezen, omdat u geen warmteleverancier meer nodig heeft.

Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt water met behulp van het zonlicht. Dat is een milieuvriendelijke manier van opwarmen en een goede vervanger voor aardgas. Het energieverbruik voor warm water wordt bijna de helft minder indien u beschikt over een eigen zonneboiler. U heeft dan minder aardgas nodig en de overheid wil u daarvoor belonen met een subsidie. U kunt een subsidie krijgen vanaf 650 euro tot maximaal 2.500 euro. Een zonneboiler kost circa 3.300 euro (op basis van een huishouden van vier personen).

Biomassaketel

Een biomassaketel is een ketel waarmee u uw gehele woning kunt voorzien van warm water, maar hiermee kunt u uw woning ook verwarmen. Een biomassaketel stoot fijnstoffen uit en daarom zijn er ook strengere regels omtrent subsidies. Per 21 maart 2019 is het subsidiebedrag ook reeds verlaagd. De subsidie begint bij 2.500 euro voor een ketel met 40 kW. Voor elke kW daarboven ontvangt u 110 euro.

Pelletkachel

Als alternatief voor de biomassaketel kunt u ook kiezen voor een pelletkachel. Net als de biomassaketel stoot een pelletkachel ook fijnstoffen uit. Een pelletkachel verbrandt namelijk houtpellets. Een standaard pelletkachel kost circa 4.000 euro, maar een pelletkachel-cv kost vaak meer dan 5.000 euro. Het subsidiebedrag start vanaf 500 euro, maar wel dient uw pelletkachel te voldoen aan strenge voorwaarden. Zo moet de voorkant gesloten zijn en moet de pelletkachel voldoen aan verscheidene strenge eisen.

Nationaal Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt de Energiebespaarlening aan en werkt nauw samen met de overheid. Met behulp van het Nationaal Energiebespaarfonds kunt u energiebesparende maatregelen financieren voor uw woning. De actuele rentetarieven hiervoor kunt u uiteraard terugvinden op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds. Uw woning verduurzamen kan gemakkelijker worden door een lening aan te vragen. Wel geldt: geld lenen kost geld, maar levert u in dit geval ook iets op. Namelijk een duurzamere woning die meer waard wordt.

Energiebespaarlening voor particulieren

Als u in aanmerking wilt komen voor de Energiebespaarlening als particulier moet u de eigenaar van de woning zijn. Bovendien moet u ook zelf woonachtig zijn in de woning. Als u uw woning volledig energieneutraal wilt maken kunt u tot maximaal 65.000 euro lenen. Wel gelden er strenge voorwaarden. De looptijd is maximaal 15 jaar, maar u kunt ook kiezen voor een kortere looptijd. De rente staat vast gedurende de looptijd.

Energiebespaarlening voor VvE

Woont u in een appartementencomplex van minimaal tien appartementen? Dan kunt u ook een Energiebespaarlening aanvragen als VvE. Het minimumleenbedrag betreft in dat geval 25.000 euro, terwijl het maximumbedrag 100.000 euro is. Per appartement wordt er uitgegaan van minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro. Ook hiervoor geldt: de rente staat vast gedurende de looptijd. De looptijd kan nu langer zijn: tot maximaal 30 jaar.

Energiebespaarlening voor Nieuwbouw Aardgasloos

Wilt u graag aardgasvrij wonen? Dan kunt u een nieuwbouwwoning kopen. Ook hier kan een lening aan gekoppeld worden om deze aardgasvrij te maken.

Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Wilt u graag zonnepanelen op uw daken? Dan kunt u een lening aanvragen voor uw zonnepanelen. U kunt de zonnepanelen voor maximaal 75 procent financieren. De overige 25 procent zult u dus voor een andere duurzame investering moeten gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld een zonneboiler of een warmtepomp financieren van dat overige gedeelte.

Woningisolatie en VvE

Uw woning isoleren is natuurlijk ook erg belangrijk. Dat werkt immers besparend, omdat warmte gemakkelijker in uw woning blijft. Ook in de zomermaanden blijft uw woning langer koel. Dakisolatie of spouwmuurisolatie zijn dus goede investeringen. De overheid draagt hier graag een steentje aan bij en stelt daarom verschillende financiële middelen beschikbaar, mits u aan de voorwaarden voldoet. Zo kunnen particulieren bijvoorbeeld géén subsidie meer aanvragen sinds april 2017. Er geldt echter nog wel een subsidie voor VvE (Vereniging van Eigenaren).

Beschikt u over een koopwoning met een VvE? Dan kunt u via de VvE een subsidie verkrijgen. U kunt maximaal 20 procent van de kosten voor het isoleren van u woning terugkrijgen. Wel moeten er dan ook andere woningen uit de VvE deelnemen in het project. Per geïsoleerd appartement kan de VvE bovendien 4.000 euro krijgen bovenop de al eerder gekregen subsidie. Dat is dus financieel zeker aantrekkelijk. De regeling loopt echter tot 31 december 2019. U heeft dus nog maar beperkt de tijd om van deze regeling te kunnen profiteren.

Provinciale of gemeentelijke leningen en subsidies

Er zijn niet alleen landelijke subsidies en leningen beschikbaar. Als u geluk heeft, heeft u gemeente misschien ook een gunstige regeling. Soms zijn er zelfs regelingen vanuit de provincie beschikbaar. Ook provincies en gemeenten stimuleren duurzaamheid. Onder gunstige voorwaarden komt u soms een lening of subsidie aanvragen. We zullen dit niet per gemeente of provincie omschrijven op deze pagina, maar uiteraard kunt u contact opnemen met de gemeente waar u woont om navraag te doen.

Overige leningen en regelingen

Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere leningen en regelingen waar u uit kunt kiezen of van kunt profiteren. Hieronder volgt een overzicht.

Btw op zonnepanelen terugkrijgen

zonnepanelen dakZonnepanelen zijn altijd een goede investering. Zelfs als de salderingsregeling straks verdwijnt blijven zonnepanelen erg interessant. Helaas kunnen particulieren geen landelijke subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Echter kunt u nog wel de btw terugvragen voor de aanschaf en installatie. Dat is 21 procent van de kosten en dat is natuurlijk een flink bedrag. Zorg er wel voor dat u de btw terugvraagt binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar. Als u te laat bent kunt u het bedrag niet terugkrijgen.

Salderingsregeling en terugleververgoeding

We blijven nog even de bij zonnepanelen: u kunt namelijk ook (nog) profiteren van de salderingsregeling. Zonnepanelen produceren immers ook stroom als u niet thuis bent. De opgewekte stroom levert u in dat geval terug aan het net. Uw energieleverancier verrekent de opgewekte energie met de afgenomen energie. Dit noemt men ook wel salderen. Heeft u meer opgewekt dan dat u verbruikt heeft? Dan krijgt u een geldbedrag terug. De salderingsregeling loopt tot 2023 en wordt geleidelijk afgebouwd. Per 2031 verdwijnt de salderingsregeling in zijn geheel.

106 procent van je woningwaarde lenen

Hypotheekverstrekkers willen het u ook graag gemakkelijker maken. Normaliter kunt u slechts 100 procent van de woningwaarde lenen. Wilt u uw woning echter verduurzamen? Dan kunt maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. Dat zorgt natuurlijk voor hogere woonlasten, maar door uw woning te verduurzamen kunt u ook besparen. Uiteindelijk kunt u dat dus weer prima terugverdienen. Raadpleeg uw hypotheekverstrekker voor meer informatie omtrent dit onderwerp.

Lager btw-tarief op arbeidsloon voor woningisolatie

Wilt u uw woning verduurzamen door uw huis te isoleren? Dan profiteert u van een lager btw-tarief op arbeid. Dit is namelijk slechts 9 procent in plaats van 21 procent. Wel dient uw woning minimaal twee jaar oud te zijn als u wilt profiteren van dit voordeeltje. Dit tarief geldt voor de volgende werkzaamheden: dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. De isolatiematerialen moeten bestaan uit een van de volgende: glaswol, steenwol, piepschuim, glas of polyurethaan. Overige werkzaamheden bestaan vooralsnog uit het 21 procent-tarief.

Uw woning verduurzamen? Dat zorgt voor een hogere woningwaarde!

woning verduurzamen energielabelUw woning verduurzamen is een goede investering. Het zorgt namelijk niet alleen voor een verhoogd wooncomfort, maar ook wordt uw energierekening aanzienlijk verlaagd. Verder is een groot voordeel dat uw woning meer waard wordt. Als u uw woning in verkoop zet, is deze meer waard dan andere woningen bij in de buurt. U heeft immers duurzame maatregelen toegepast. Een huis met energielabel A levert bijvoorbeeld aanzienlijk meer op dan een woning met energielabel D of F. Aangezien u verschillende subsidies kunt aanvragen kunt u uw investering ook vlot terugverdienen over een aantal jaren tijd. Wilt u nog lang blijven wonen in uw huidige woning? Uw woning verduurzamen is dan een goed plan.

Besparen op uw energierekening

Iedereen wil natuurlijk besparen op de energierekening. De energiekosten worden immers steeds duurder. U kunt ook goed besparen door uw woning te verduurzamen. Echter kunt u ook besparen door jaarlijks over te stappen van energiemaatschappij. Indien u elk jaar kiest voor een jaarcontract kunt u elk jaar weer profiteren van een welkomstkorting. U kunt hier energie vergelijken voor de beste energie aanbiedingen. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

Plaats een reactie