Woning vergroenen en energie besparen

woning vergroenen en energie besparenWilt u uw woning vergroenen en energie besparen? Er zijn een aantal aanpassingen die u daarvoor kunt doen. Heeft u de financiële middelen dan kunt u investeren in zonnepanelen bijvoorbeeld. De warmtepomp en zonneboiler zijn ook opties. Maar er zijn natuurlijk ook gezinnen die hier simpelweg geen geld voor hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een woning huren. In dat geval is de verhuurder degene die de touwtjes in handen heeft. Zij moeten beslissen of de woning in aanmerking komt voor renovatie. 

Woning vergroenen en energie besparen in huis

Kleine aanpassingen in huis helpen uiteraard ook in het energie besparen. Tocht is natuurlijk funest wanneer de woning verwarmd moet worden. Loop de woning dan ook na op tochtende kieren. Deze bevinden zich bij ramen en deuren vooral. Eenmaal de tochtende kieren gevonden dan kunt u goedkope tochtstrippen plaatsen. Dit kost in de regel niet zo veel. Met een bus kit kunt u overige kieren ook afdichten. U zult zien dat de warmte hierdoor binnen de woning blijft.

Er zijn vele tips op het gebied van energie besparen. En op het gebied van warm water kunt u al heel veel besparen. Laat uw kraan met warm water niet onnodig lang stromen. Of dit nu met douchen is of de afwas doen.

Geen warm water meer verspillen

Wast u de vaat met de hand? Vul dan een teil met warm water en afwasmiddel. Spoel de vaat van tevoren af met koud water. En was de vaat vervolgens in de teil met warm water. Zo verspild u veel minder aan gas. Het douchen kunt u ook onder de loep nemen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen en dat hebben we menigmaal gedaan. Maar korter douchen helpt echt uw gasverbruik aanzienlijk te verlagen. Wel tot zo’n €150 per jaar. Dus houdt die tip in ere elke dag weer.

Met koken verbruikt u ook aardgas. En alhoewel daarmee niet heel veel aardgas wordt verbruikt kunt u er wel slimmer mee omgaan. Moet u water koken? Overweeg deze dan hiervoor de waterkoker te gebruiken. Of plaats een deksel op de pan hierdoor zal het water sneller gaan koken. Wist u dat lekkende kranen op jaarbasis ook teveel water verspillen? Zorg dat de kraan regelmatig ontkalkt wordt. En vervang het leertje dat onder de hendel zit. Dit hoeft niet zoveel te kosten. Is de kraan echt verouderd? Overweeg dan een thermostaatkraan.

Zelf isoleren? Dat kan

U kunt zelf overwegen om isolatie in de woning aan te brengen. Daarvoor moet u de kruipruimte in uw woning zien te bereiken. Deze is te bereiken via een luik. Als u zich eindelijk onder de vloer bevind dan kunt u zelf het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer plaatsen. De verpakking van het isolatiemateriaal laat zien hoe u het het beste kunt doen. En Youtube is ook uitermate handig. Zoek daar naar filmpjes over hoe u zelf kunt isoleren.

Zoek de kruipruimte in de woning

Is er geen kruipruimte aanwezig omdat u een betonnen vloer heeft? Dan kunt u isolatiemateriaal bevestigen op de vloer. Omdat lijmen niet aan te raden is, kunt u daarvoor plakpennen gebruiken. Doe dus van tevoren goed onderzoek als u zelf aan de slag wilt gaan met isoleren. Andere simpele isolatie tips zijn onder andere de isolatie van uw verwarmingsbuizen. Deze buizen laten heel veel warmte af. Als u deze voorziet van isolatie kunt u een paar tientjes besparen op uw gasrekening. Radiatorfolie kost ook niet veel. Plaats deze aan de achterkant van uw radiatoren. Zo blijft de warmte binnenshuis.

Isolatiefolie al een goede stap in de duurzame richting

Door de vloer en het plafond te isoleren met bijvoorbeeld isolatiefolie komt u al een heel eind in uw vergroeningsproces. De oppervlakte van de vloer en het plafond zijn dan wel wat groter. En dat betekent dat u ook meer kwijt bent aan isolatiemateriaal. Gaat u uit van isolatiefolie voor plafond en de vloer. Dan kan dit een paar honderd euro kosten. Maar u bespaart er op jaarbasis dan wel zo’n €200 mee.

Duurzaam verlichten

De tegenwoordige led verlichting zorgt ook voor minder energieverbruik. Plaats zonodig led lampen in de woning. Uw stroomverbruik zal daardoor een stuk lager zijn. U kunt dus met kleine aanpassingen uw woning al vergroenen. Doordat u minder aan gas kwijt bent ziet u uw energierekening lager worden. Maar u bespaart ook ontzettend veel op de CO2 uitstoot. En dat is natuurlijk ook van belang. Daarnaast kunt u natuurlijk overstappen naar een duurzame energieleverancier. Deze energieleverancier levert u dan uitsluitend groene energie. Dat is altijd beter dan grijze energie verbruiken. Zoeken naar groene energie kan samen met EnergieVergelijking.nl dat is ook een stap in de goede richting.

 

 

Plaats een reactie