5 manieren om uw woning warm te houden in 2020

woning warm houden 2020Met enige regelmaat kunt u handige tips lezen op het internet met betrekking tot het warm houden van uw huis. Wilt u het ook graag warm houden in uw woning? Dan kan de thermostaat een stukje hoger. U kunt ook simpelweg een trui aantrekken. Deze tips zijn natuurlijk erg standaard, terwijl er ook zoveel nieuwe(re) manieren zijn. Hoe kunt u uw woning warm houden in 2020? U leest een aantal handige tips in dit artikel.

1. Schaf een slimme thermostaat aan

Het is natuurlijk van belang dat u uw verwarming met enig beleid aanzet. Als u wilt kunt u dit ook geautomatiseerd doen met behulp van een slimme thermostaat. Er komt dan een stukje kunstmatige intelligentie bij kijken wat er tegenwoordig ook nog mooi uitziet. Eerder zagen de displays van de slimme thermostaten er nog niet zo mooi uit: tegenwoordig is dat wel anders. Onder andere de Nest, Toon, Anna en Tado hebben een bijzonder strak design en beschikken ook over de nodige belangrijke functies.

Zo weet onder andere de Nest of u aanwezig bent in uw woning. Maar daar stopt het niet bij: het apparaatje gaat zelfs algoritmes na en controleert de weersvoorspelling. Zo weet uw thermostaat wanneer uw cv-ketel een extra seintje moet krijgen. Dat is pas écht slim verwarmen. De Tado is ook een prima alternatief waarbij u ook losse temperatuurregeling per kamer kunt instellen. Een goede vergelijking maken is dan ook raadzaam.

2. Folie

Als u uw woning warm wilt houden zult u daarvoor soms investeringen moeten doen. Goede isolatie mag bijvoorbeeld niet ontbreken, maar dat kan al gauw erg prijzig worden. Gelukkig hoeft niet alles veel geld te kosten. Zo is folie bijzonder goedkoop en erg effectief. U plakt de folie op het kozijn en met behulp van een föhn kunt u het plastic gemakkelijk strak krijgen. De kosten bedragen circa 2,50 euro per vierkante meter en daarmee heeft u de kosten er snel weer uit. Kozijnfolie gaat erg lang mee, maar indien u thuis kinderen heeft kan de levensduur wel enigszins verkort worden!

Optioneel kunt u ook kiezen voor raamfolie, maar dat is veel duurder. Dat wordt aangebracht door een vakman en kost circa 150 euro per vierkante meter. Prijzig dus!

3. Plafondverwarming

Elektrisch (bij)verwarmen met behulp van een elektrisch kacheltje: dat is niet alleen ouderwets, maar ook nog eens erg duur. Gelukkig is er nu een gedegen concurrent voor het elektrische kacheltje: de infraroodpanelen. Deze panelen zijn veel efficiënter en ook nog eens veel zuiniger.

De infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en formaten. Deze platen verwarmen de ruimte niet, maar verwarmen uw lichaam. Het is dus net alsof in het zonnetje loopt. Of het is net alsof u op het terras zit met terrasverwarming. Echter kleeft hier ook een nadeel aan: als u wegloopt van de infraroodpanelen is het wel direct weer koud. Een infraroodpaneel heeft geen bewegende onderdelen en is erg zuinig. Dat is wel prettig. Wel moet er eerst in geïnvesteerd worden: de prijzen variëren van 150 tot 300 euro (onder andere afhankelijk van het wattage en het formaat).

4. De kruipruimte isoleren

Als u uw woning warm wilt houden, wilt u ook echt uw woning warm houden. U stookt immers niet om het buiten warm te krijgen. Helaas is dat onbedoeld wel geval bij een slecht geïsoleerde woning: veel warmte gaat verloren. Gelukkig kunt u snel winst boeken door de kruipruimte beter te isoleren. Het voordeel hiervan is bovendien dat u minder last heeft van koude voeten. De isolatiemogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunt u onder andere purschuim of woldekens in de kruipruimte (laten) plaatsen. Als doe-het-zelver bent u circa 15 euro per vierkante meter kwijt. Laat u het plaatsen? Dan moet u natuurlijk ook de arbeidsuren meerekenen.

5. De pols-thermostaat

In principe verwarmen wij ons op een ineffectieve manier. We willen immers onze woning warm krijgen en daarvoor zetten wij de thermostaat aan. Misschien kan dat echter nog wel iets effectiever. Drie studenten van het MIT (het Amerikaanse technologie instituut) bedachten een oplossing: de pols-thermostaat. Het lijkt een beetje op een horloge, maar dan zonder wijzer. U het apparaatje bedienen met de voorplaat of via de app. Het apparaatje prikkelt de huid waardoor de gevoelstemperatuur hoger is. Dat kunt dus vergelijken met een bakje thee in uw handen. Het apparaatje heet Embr Wave en kost, op moment van schrijven, 269 euro.

Bespaar op uw energierekening

Dit waren innovatieve manieren om uw woning warm te krijgen in 2020. Hopelijk heeft u vandaag iets nieuws gelezen! Waar u vast al wel bekend mee bent is het volgende: u kunt flink besparen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Daarvoor kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Overstappen kost niet meer dan twee minuten van uw tijd en daar kunt u bijzonder veel geld mee besparen.