Zakelijke energie op uw privéadres? 10 handige tips!

Zakelijke energie op uw privéadresWilt u graag zakelijke energie op uw privéadres ontvangen? Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk als u een ondernemer bent. Immers kunt u deze kosten dan mogelijk zakelijk aftrekken. Toch zijn er wel verschillende zaken waar u op moet letten. In dit artikel geven we u tien handige tips.

1. Zakelijke energie op uw privéadres: is dit goedkoper?

Veel huishoudens en bedrijven willen natuurlijk besparen. Als het elders goedkoper kan, waarom dan niet overstappen van energieleverancier? Dat geldt natuurlijk ook voor zakelijke energie op uw privéadres. Op uw privéadres hoeft een zakelijk energiecontract echter niet voordeliger te zijn. Sterker nog: voor kleinverbruikers is een consumentencontract vaak voordeliger in verband met de welkomstkorting. Zakelijke energie is vaak alleen gunstig voor grootzakelijk verbruik. Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden? U kunt hier energie vergelijken voor consumenten en u kunt hier zakelijk energie vergelijken.

2. Particuliere of een zakelijke overeenkomst?

Het is ook van groot belang om na te gaan of u een particuliere of zakelijke overeenkomst nodig heeft. Prijs kan natuurlijk een belangrijke factor spelen, maar ook de service en voorwaarden kunnen aandachtspunten zijn. Wist u dat bijvoorbeeld dat zakelijke energie met een zakelijke overeenkomst op uw privéadres wél automatisch verlengd kan worden met eenzelfde periode? Consumenten moeten daar wel over bericht worden. Bedenktijd is ook in het leven geroepen voor consumenten en dus niet voor bedrijven.

3. De hoeveelheid energie

Als ondernemer kunt u kiezen tussen een particuliere of zakelijke overeenkomst. De hoeveelheid energie die u verbruikt kan van belang zijn. Als u kleinschalig energie afneemt is een particulier contract vaak voordeliger. U kunt dan namelijk ook profiteren van een welkomstkorting, terwijl u bij zakelijke contracten bijna nooit een welkomstkorting ontvangt.

4. Prijs van energie

Als u de energievergelijker voor consumenten raadpleegt treft u hier altijd de tarieven inclusief btw, netbeheerkosten en alle andere kosten. Gaat u zakelijk energie vergelijken? Dan dient u er rekening mee te houden dat de bedragen exclusief btw zijn. U kunt de kosten niet ‘uitvouwen’, zoals u dat wel gewend bent bij een consumentencontract.

5. Slimme meter vereist?

Als u zakelijke energie op uw privéadres wilt ontvangen is een slimme meter vaak vereist. Beschikt u thuis nog niet over een slimme meter? Dan kunt u deze eventueel, tegen betaling, vervroegd laten plaatsen. Echter wordt een slimme meter nooit verplicht gesteld bij een consumentencontract.

6. Vast of variabel energietarief?

Voor zowel particulieren als ondernemers is een vast energietarief de voordeligste keuze. Uiteraard kunt u dat ook weer gemakkelijk nagaan met behulp van de energievergelijker. U kunt uw energiekosten berekenen op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik.

7. Wanneer werkt u thuis?

Soms kunt u kiezen voor een normaal- en daltarief. Gedurende de daluren kunt u dan extra voordelig stroom en gas verbruiken. Werkt u echter overdag thuis? Dan kunt u het beste kiezen voor energiecontract met een enkeltarief. U betaalt dan altijd hetzelfde tarief.

8. Zakelijke energie op uw privéadres: welke kosten kan ik aftrekken?

Wilt u graag zakelijke energie op uw privéadres ontvangen? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten welke kosten u kunt aftrekken van de belasting. U kunt een gedeelte van de energiekosten en de btw aftrekken. Er zijn echter wel een aantal vereisten. Zo moet het opgegeven adres zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook moet er een zelfstandige werkruimte zijn met een eigen ingang en sanitaire voorzieningen. Het ligt dus vrij complex én voldoen aan alle voorwaarden is lastig. Raadpleeg eventueel een adviseur.

9. Btw aftrekken van uw energiekosten

De Belastingdienst biedt u de mogelijkheid om een deel van de btw van de energiekosten af te trekken. Daarvoor wordt het volgende rekenmodel gebruikt: de energiekosten van de werkruimte = VWR/VWO x totale energiekosten woning. VWR staat voor vloeroppervlakte werkruimte in m2 en VWO staat voor totale vloeroppervlakte woning. Ook daarvoor geldt: raadpleeg bij voorkeur een adviseur.

10. Twijfel? Kies een consumentencontract

Wilt u graag zakelijke energie op uw privéadres ontvangen, maar twijfelt u? Kies dan bij voorkeur gewoon voor een consumentencontract. Dit brengt namelijk wel minder gedoe met zich mee. Bovendien is het aanbod aan energieleveranciers ook groter.

Plaats een reactie