Zeewolde breekt 200 windmolens af voor nieuwe windturbines

windmolenopland

De gemeente Zeewolde wil 200 bestaande windmolens afbreken om plaats te maken voor 100 nieuwe windturbines, dit moet meer windenergie opwekken en het landschap word hierdoor ontzien. De plaatselijke windvereniging Zeewolde is bezig met een plan voor een 300 megawatt windpark.

Windvereniging in gesprek met omliggende partijen

De windvereniging is nu in overleg met de Rijksoverheid, provincie’s en gemeente om het landschap fraaier te maken door de grote windmolens te verwijderen, uiteindelijk word een convenant ondertekend die dit moet onderstrepen. Het plan is om met minder windmolens toch meer windenergie te kunnen produceren. De plannen moeten voor het einde van dit jaar besproken zijn en doorgang kunnen vinden.

Windenergie zoveel mogelijk benutten

Flevoland wil meedenken over het optimaal benutten van windenergie in de provincie. Volgens het Energieakkoord moet Nederland tegen 2020 zo neutraal mogelijk zijn qua duurzame energie. Er moet 6000 megawatt aan windturbines worden bijgeplaatst tegen die tijd. De provincie Flevoland is voornemens om daar voor 25% aan deel te kunnen nemen.

Flevoland heeft meeste windmolens

Momenteel telt Flevoland 597 geïnstalleerde windturbines verspreid over de provincie, heel veel windturbines zijn al flink verouderd. Nuon ontmantelde in 2011 al zijn Windpark Harry van den Kroonenberg na een defect aan één van de rotorbladen. Dit park heeft vanaf 1997 tot aan het defect toch 4000 huishoudens in zijn stroombehoefte voorzien.

Voor 200 windmolens 100 nieuwe moderne windturbines in de plaats

Voor iedere nieuwe windturbine zullen er twee oudere windmolens worden afgebroken. Eind volgende maand mogen de inwoners van de provincie deelnemen aan de informatiebijeenkomst, maar mogen ook participeren in het project.

Bron:GroeneCourant

Plaats een reactie