Zelf energie produceren en zo uw energierekening verlagen

Zelf energie produceren en zo uw energierekening verlagen. Degene met zonnepanelen op zijn dak doet het al. Daarmee kunnen ze al gauw €400 per jaar besparen. En het is vooral aantrekkelijk omdat er dan ook geen energiebelasting over het geproduceerde deel betaald hoeft te worden. Meedoen aan een collectief in uw naaste omgeving is ook een optie. Er zijn collectieven die door burgers gestart worden. Zij zoeken dan bijvoorbeeld een geschikt huis waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit dient dan wel aangevraagd te worden bij de gemeente.

Gezamenlijk energie opwekken in de buurt

Gezamenlijk energie opwekken via een coöperatie is ook mogelijk. Er zijn voldoende lokale projecten. Projecten die door burgers worden gestart. Dat betekent dus dat u zelf ook een coöperatie kunt starten. Vaak vinden burgers het ook fijn om niet compleet afhankelijk te zijn van hun energieleverancier. En dat is ook begrijpelijk. Zonnepanelen kunnen dus gezamenlijk worden aangeschaft. Maar denk ook eens aan een heuse windmolen.

Eigenaar van een windmolen worden?

Zij zijn dan gezamenlijk eigenaar van de windmolen, en verdelen de geproduceerde windenergie onder de leden. Of ze verkopen het door. Het beginnen van een coöperatie vergt wel veel uitzoek werk. Zo moeten er juridische aspecten bekeken worden net als de financiën. Als dit niets voor u is, dan kunt u ook bij u in de buurt zoeken naar een bestaande coöperatie. De postcoderoos regeling is ook een voorbeeld van gezamenlijk meedoen in een duurzaam project.

Postcoderoos projecten

Het voordeel van lid worden van een bestaande coöperatie is dat u het vele werk er niet van heeft. Er zijn de afgelopen jaren ook veel postcoderoos projecten bijgekomen. Maar de snelste manier is toch wel met zonnepanelen. Zelf energie produceren en zo uw energierekening verlagen. Bekijk of uw dak daarvoor geschikt is en doe zo veel mogelijk onderzoek. Offertes opvragen voor zonnepanelen bij verschillende bedrijven. Voor €4500 kunt u al eigenaar zijn van tien zonnepanelen. Daarmee wekt u gemiddeld 2000 kWh tot 2400 kWh aan stroom op. Dat scheelt u dus zo’n €450 per jaar.

Ook energieleveranciers investeren in energiecoöperaties

Energieleveranciers doen ook mee aan postcoderoos projecten. Zij bieden hun klanten dan de mogelijkheid om ook mee te doen. Er is namelijk altijd wel een energiecoöperatie te vinden vlakbij. Tenslotte kunt u ook gewoon kiezen voor een duurzaam product van de energieleverancier.

Groene energie? Kies het contract dat het beste bij u past!

Dit biedt u de mogelijkheid groene energie af te nemen en elk jaar over te stappen. Want welke vorm u ook kiest, de CO2 uitstoot wordt er sowieso mee teruggedrongen. Start met energie vergelijken om het voordeel te berekenen dat u kan behalen als u overstapt op groene energie.

Plaats een reactie