Zelf stroom opwekken?

Wilt u graag zelf stroom opwekken? Dan zijn er meerdere mogelijkheden waar u uit kunt kiezen. Uiteraard is een combinatie van de verschillende mogelijkheden ook mogelijk. Wilt u graag zelf stroom opwekken? Lees dan hieronder over de verschillende opties.

Zonne-energie

Zonne-energie is een erg bekend begrip geworden in Nederland. Er zijn inmiddels talloze woningen met zonnepanelen op de daken. Zonnepanelen zijn in de laatste jaren steeds goedkoper geworden, maar ook worden zonnepanelen compacter én efficiënter. Er is tevens steeds minder onderhoud nodig en na zeven jaar heeft u uw investering vaak weer terugverdiend. Vanwege deze zekerheid, kiezen veel Nederlanders voor zonnepanelen.

Kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen kunnen flink uiteenlopen per aanbieder. Ook moet u rekening houden met de kosten van het plaatsen van de zonnepanelen. Afhankelijk van het aantal panelen dat u nodig heeft, rolt daar weer een prijs uit. U heeft geen vergunning nodig, dus daar zijn dan ook geen kosten aan verbonden. Het is raadzaam om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken zodat u de juiste prijs krijgt.

Opbrengst van zonnepanelen

De kosten zijn natuurlijk erg interessant, maar de opbrengst is misschien nog wel interessanter. Hoeveel uw zonnepanelen precies opbrengen, is echter afhankelijk van een aantal zaken. Wilt u zelf stroom opwekken? Dan is het in ieder geval belangrijk dat de zonnepanelen op de juiste plaats worden geïnstalleerd. Dit moet in de juiste helling, zodat het een goed rendement oplevert. Ook de kracht van de zon is natuurlijk een belangrijke factor: dit verschilt iedere dag weer. Tot slot spelen het type zonnepanelen ook mee. Zo heeft u onder andere keuze uit blauwe of zwarte zonnepanelen. De verschillende modellen wekken zo weer hun eigen hoeveelheid stroom op.

Salderen met uw zonnepanelen

Als u zelf stroom opwekken gaat, kan het natuurlijk zo zijn dat u niet alle stroom zelf verbruikt. In dat geval kunt u salderen. Dit houdt in dat u stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvangt u van uw energieleverancier een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Daarom is energie vergelijken ook een verstandige keuze. Er is echter wel een grens als het gaat om het terugleveren van energie: u kunt hier dus niet eindeloos aan verdienen.

zelf stroom opwekken zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen

Zonneboiler

Zonnepanelen zijn natuurlijk niet de enige manier hoe u uw eigen energie kunt opwekken. U kunt bijvoorbeeld ook een zonneboiler of een zonnecollector aanschaffen. Ook hiervoor wordt gebruikgemaakt van zonne-energie. Met de warmte dat wordt opgevangen, kunt u het water in huis warm maken. Zo kunt u onder ander warm douchen, de vaatwasser laten draaien of de verwarming aanzetten. U bent dan minder afhankelijk van gas en in sommige gevallen kunt u zelfs helemaal van het gas af. Daarvoor heeft u wel een goed geïsoleerde woning nodig.

Kosten van een zonneboiler

Er zijn wel kosten verbonden aan een zonneboiler. U kunt al gauw rekening houden met zo’n 2.500 tot 5.000 euro. Dat zijn flinke kosten en de exacte kosten zijn afhankelijk van de capaciteit en de installatiekosten. Mocht u uw cv-ketel ook moeten vervangen, moet u nog eens rekening houden met 1.200 tot 2.500 euro extra kosten.

Verder dient u nog rekening te houden met het onderhoud. Eens per vijf jaar is er onderhoud nodig aan uw zonneboiler. Hierbij kunt u denken aan zo’n 50 euro aan kosten.

Opbrengst van een zonneboiler

Bij een zonneboiler spreekt u misschien eerder over een besparing dan over een opbrengst. Een kleine zonneboiler kan zo’n 100 euro besparing op jaarbasis. Grotere modellen besparen tot wel 250 euro op jaarbasis.

Met behulp van een zonneboiler bespaart u ontzettend veel op het gasverbruik. Echter dient u er wel rekening mee te houden dat het stroomverbruik omhooggaat. Stroom is gelukkig wel veel goedkoper dan gas en daarom bespaart u ook altijd. Als u een zonneboiler combineert met zonnepanelen, kunt u zodoende veel besparen. Zelf stroom opwekken kan op die manier ontzettend interessant zijn. Er gaat echter eerst wel een investering aan vooraf.

Warmtepomp

Als alternatief voor een zonneboiler kunt u ook kiezen voor aardwarmte. De systemen hebben een ontzettend hoog rendement en verbruik vrijwel geen fossiele brandstoffen. Dat maakt het ook een erg duurzame oplossing voor warmte in uw woning. Er zijn verscheidene modellen waar u uit kunt kiezen: van standaard warmtepompen tot warmtepompboilers, combiwarmtepompen en hybride warmtepompen. Het is afhankelijk van uw woning welk model bij u past. Daarvoor kunt u een installateur raadplegen.

Kosten van een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp zijn hoog. Veel hoger dan bovenstaande duurzame maatregelen zelfs. Zo betaalt u voor een warmtepomp circa 7.000 tot 15.000 euro en dat is natuurlijk veel geld. Indien de warmtepomp uit grondwater moet worden gehaald, moet u zelfs denken aan kosten tussen de 30.000 en 40.000 euro. Dat is voor een gemiddeld huishouden natuurlijk onbetaalbaar en het kan ook zeker niet uit. Houd er wel rekening mee dat u nog wel recht hebt op subsidies. Deze zijn hierboven nog niet afgetrokken.

Besparing

Afhankelijk van het type warmtepomp, rolt daar natuurlijk een besparing uit. Indien u kiest voor de warmtepomp tussen 7.000 en 15.000 euro, verdient u uw investering na circa 10 tot 15 jaar weer terug.

Windturbine

Zelf stroom opwekken kan natuurlijk tot slot ook nog met een eigen windturbine. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid groene stroom die u waarschijnlijk niet allemaal alleen kunt gebruiken. Voor een windturbine is er echter wel een vergunning nodig en hier zijn ook verscheidene regels aan verbonden. Zo mag u geen windturbine plaatsen in een woonwijk. Het dient minimaal een bepaald aantal meters van de bewoonde wereld te staan. Verscheidene boeren in Nederland hebben een windmolen op hun terrein staan. Er worden hoge subsidies voor gegeven en er kan ook flink mee verdiend worden. Echter is de investering ook enorm: u kunt al gauw rekenen op circa een tot twee miljoen euro aan kosten. Er kan ook zo’n 80.000 tot 200.00 euro per jaar meer verdiend worden. Reken maar uit dus!

(Tekst gaat verder onder deze foto)

zelf stroom opwekken windturbine

Zelf stroom opwekken haalbaar?

Zelf stroom opwekken zal niet voor iedereen haalbaar zijn. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat u eerst zelf moet investeren. In sommige gevallen zijn er wel subsidies beschikbaar, maar in andere gevallen niet. Zo zijn er voor zonnepanelen tegenwoordig geen subsidies meer beschikbaar. Dat geldt wel voor een warmtepomp. Het is dus belangrijk om na te gaan wat echt bij u past. Uiteraard kunt u daarvoor ook een expert raadplegen. De meeste huishoudens kiezen voor zonnepanelen. Als u dit kunt combineren met een zonneboiler, komt u al een heel eind. Wanneer u uw woning goed geïsoleerd heeft én u kiest voor inductiekoken, kunt u misschien zelfs wonen zonder aardgas. Dat is erg fijn, want daarmee kunt u namelijk van het gas af. Naar verwachting zal aardgas echt duur gaan worden en daarom: hoe sneller van het gas af, hoe beter.

Alvast beginnen met besparen?

Wilt u graag alvast beginnen met besparen? Goed plan! U kunt in ieder geval alvast gebruikmaken van onze handige energievergelijker. Als u overstapt van energieleverancier, kunt u namelijk tot wel 500 euro op jaarbasis besparen. Als u dit geld nou opzij legt én wat extra spaart, kunt u misschien al kiezen voor zonnepanelen. Daarmee zult u in ieder geval al flink besparen. Nog eventjes doorsparen voor een zonneboiler én u bent u al erg ver.

Voordat u investeert in duurzame maatregelen, is het echter verstandig om uw woning goed te isoleren. Uiteraard treft u op onze website ook verscheidene isolatietips. Goed isoleren kan ook resulteren in een flinke energiebesparing.

Plaats een reactie