Zo voorkomt u Range Anxiety

De angst om uw eindbestemming niet te behalen met uw elektrische auto. Men noemt het ook wel Range Anxiety. Veel eigenaren van elektrische auto’s hebben hier last van. Veel brandstofauto’s kunnen gemakkelijk 500 kilometer rijden. Dat geldt echter niet altijd voor elektrische auto’s. De actieradius (het bereik) kan immers flink verschillen per merk en model. Hoe kunt u Range Anxiety voorkomen? U leest het in dit artikel.

1. Ken het bereik van de auto

De fabrikant geeft aan wat de actieradius van uw auto is. Dit kan per merk en model verschillen. Zo zijn er elektrische auto’s met een klein bereik van 100 kilometer, maar zijn er ook modellen die zo’n 500 kilometer of meer kunnen rijden. Als u Range Anxiety wilt voorkomen, is het in ieder geval belangrijk dat u weet wat het bereik/actieradius van uw auto is.

2. Met een volle accu de weg op

Heeft u een lange rit voor de boeg? Dan is het belangrijk dat u met een volle accu de weg opgaat. Als u last heeft van laadstress, is een laadpaal aan huis natuurlijk wel aan te raden. Zo kunt u uw auto op ieder moment ook echt opladen.

Zie ook: Gaat u elektrisch rijden? Kies voor een laadpaal aan huis.

3. Weeromstandigheden en rijstijl

Uw rijstijl én de weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op de actieradius. In de winter moet uw auto zich continu blijven verwarmen. Vanzelfsprekend kost dat ook meer energie. Ook als u alleen maar over de snelweg rijdt, zult u meer energie verbruiken. In de zomermaanden gelden er daarentegen optimale rijcondities, al kan de airconditioning wel een negatieve bijdrage leveren aan uw actieradius.

4. Kies voor een rustige route

Als u op de snelweg rijdt, zult u meer brandstof verbruiken dan wanneer u over een rustige route rijdt. Probeer bijvoorbeeld ook routes te vermijden met veel stoplichten. Ook drukke verkeerspunten kunt u vermijden. Op rustige routes zult u aanzienlijk minder energie verbruiken.

5. Tussendoor opladen

Stopt u langs de kant van de weg? Zorg er dan voor dat u stopt bij een punt waar u uw auto ook rustig kunt opladen. Als u weet waar alle laadpalen zich bevinden, zult u ook veel minder stress hebben. Gelukkig zijn daar handige apps voor. Signaleer tijdig wanneer uw auto weer stroom nodig heeft.

Energie vergelijken?

Beschikt u thuis over een laadpaal, maar wilt u niet te veel betalen per prijs kWh? Zorg er dan voor dat u overstapt naar een voordelige en groene energieleverancier. Energie vergelijken is erg eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan berekent de energievergelijker welke energiemaatschappij het goedkoopste is. Vervolgens kunt u binnen slechts enkele minuten overstappen en bespaart u daar zo’n 400 euro mee! Dat is erg snel verdiend.

Plaats een reactie