Zonnepaneel eigenaar moet beter worden voorgelicht

loep

De ACM heeft energieleveranciers gesommeerd om betere voorlichting te verstrekken aan zonnepaneel eigenaars over het stroomverbruik. Volgens de ACM gebeurd dit nog veel te weinig. Uit onderzoek bleek dat energieleveranciers summiere informatie verstrekken waardoor door de opbrengsten ervan onduidelijk zijn.

Informatie over salderen is summier

Door het matig verstrekken van informatie weet een zonnepaneel eigenaar eigenlijk niet exact hoeveel stroom hun installatie opbrengt. Voor zonnepaneel eigenaars is het belangrijk om deze informatie onderling goed te kunnen vergelijken zodat zij een dergelijke energievergelijking kunnen maken. Overstappen word zo bemoeilijkt en dat is in strijd met de regels.

ACM schreef alle energieleveranciers aan met waarschuwing

De ACM heeft alle energieleveranciers een brief verzonden met de op en aanmerkingen over hun informatieverstrekking jegens de klanten. Zonnepaneel eigenaars gebruiken de geproduceerde zonne-energie eerst zelf, wanneer er stroom overblijft kunnen zij deze terugleveren aan het net. Het salderen aan de energieleverancier word later weer verrekend.

De komende jaren neemt het gebruik in zonnepanelen toe

Vorig jaar waren er 125.000 huishoudens die saldeerden aan de energieleveranciers. Over vijf jaar moet dit aantal zijn gestegen tot 700.000 huishoudens. De ACM verwacht dat er steeds meer zonnepaneel eigenaars zullen bijkomen. De NOS onderzocht een wijk in Almere en ondervraagde de gebruikers van zonnepanelen over hoeveel zij aan besparing overhielden. Het bleek dat het gros van de gebruikers niet wisten hoeveel zij hadden bespaard met hun zonnepanelen. Energieleveranciers geven weinig prijs over de opbrengsten van de zonnepanelen en de eigenaars vroegen zich af of er wel voldoende geld word teruggegeven.

Ook de eindafrekening van de zonnepanelen eigenaars zijn onduidelijk zodat men er weinig van begrijpt. De berekening moet transparanter worden en eenvoudig genoeg zodat het te begrijpen is.

Bron: NOS

 

Plaats een reactie