Zuinig energielabel bij verkoop woning levert meer op

De Telegraaf schrijft vandaag dat energiezuinige woningen meer opleveren bij verkoop. Dit in tegenstelling bij woningen die geen label hebben of een onzuinig label dragen. Het blijkt dat een zuinige woning met dubbel glas en zonnepanelen ruim €6000 extra oplevert. Is er nog meer aan de woning verbeterd waardoor deze nog zuiniger is? Dan kan de verkoper zelfs nog meer vragen en dat bedrag wordt ook neergeteld. Toch zijn er nog veel woningen die geen definitief label hebben. Een zuinig energielabel blijkt dus geen must te zijn voor woningeigenaren.

Boete wordt voor lief genomen

Woningeigenaren die geen definitief label voor hun woning hebben lopen risico op een boete van €405. Zij kunnen hun voorlopig energielabel online bekijken. Het aanvragen gebeurt ook online. Ze kunnen de gegevens van hun woning controleren en deze eventueel aanpassen. Met een definitief energielabel kan een toekomstige koper bekijken wat er precies aan de woning is verbouwd. Voor veel huishoudens blijkt het financieel niet haalbaar en dus riskeren zij de boete. Bij een volgende woning zouden ze waarschijnlijk wel aanpassingen willen doen.

Zuinig energielabel bij verkoop woning levert meer op maar kost ook meer

De investering voor zonnepanelen bijvoorbeeld kost de woningeigenaar bijna €5000. Gewoon dubbel glas is goedkoper dan HR+++ glas.  Een standaard maat raam van bijvoorbeeld 240 cm breed en 180 cm hoogte kost ongeveer €1700. Hierbij zitten de kosten voor het kozijn en het glas in. De kosten voor HR+++ glas lopen uiteen dus offertes opvragen is dan ook verstandig. Wanneer een woningeigenaar van plan is zijn woning op korte termijn te verkopen zullen zij deze uitgave dus niet zo snel doen.

Hoe kan men de woning kan verduurzamen

De woning kan op meerde punten verbeterd worden, het plaatsen van een zonneboiler en/of warmtepomp leveren ook extra op bij verkoop. Deze apparaten dragen namelijk bij aan een aanzienlijk lagere energierekening. Ook isoleren draagt bij aan een zuinige energiewoning. Daken, muren en vloeren kunnen geïsoleerd worden. En het wooncomfort wordt verbeterd. Maar deze aanpassingen kosten duizenden euro’s die woningeigenaren niet zomaar hebben liggen.

Gemiddelde energiekosten verlagen kan altijd ook zonder koopwoning

Een energielabel A staat uiteraard voor een zeer zuinige en duurzame woning. Een energielabel G voor een zeer onzuinige woning. Een zuinige woning kan zijn energiekosten terugverdienen. Maar niet iedereen is in het bezit van een eigen woning. Wilt u toch uw gemiddeld energiekosten verlagen? Dan kunt u gewoon energie vergelijken. Dat doet u dan door te kiezen voor groene energie. En met name kiest u dan voor groene energie die in eigen land wordt opgewekt.