Begin in 2016 met duurzaam consumeren

duurzaam consumeren

Ten eerste: Wat is duurzaam consumeren en hoe doet u dat? U als consument consumeert wanneer u goederen en diensten afneemt zoals het kopen van een wasmachine. Duurzaam consumeren betekent ook het scheiden van het afval thuis of kiezen voor een duurzame bank zoals de Triodos bank

Duurzame energie consumptie is ook consumeren

We spreken ook van duurzaam consumeren als u gebruik maakt van groene energie. Er zijn dus verschillende manieren waarop u kunt consumeren. Vandaag de dag zijn er keurmerken beschikbaar voor verschillende producten. Neem het kopen van een nieuwe wasmachine dan kun je letten op het duurzame keurmerk wat aan het apparaat verbonden is. Zo zal de energiezuinige wasmachine minder aan energie verbruiken waardoor het milieu ook word ontzien. Zo kun je het beste gaan voor een wasmachine met energielabel A+++ let daarbij ook nog op het jaarverbruik in kilowattuur.

Ga voor het zuinigste energielabel: A+++

Een energielabel A zonder de plus is eigenlijk niet echt energiezuinig daarom word aangeraden om te kiezen voor minstens A++. Word je verlekkerd met een combinatie van een wasmachine en wasdroger ineen? Val niet in het verkooppraatje want dit apparaat verbruikt meer energie dan twee losse apparaten. Het is vaker gezegd: Draai de was wanneer de trommel vol is, dit scheelt echt veel energie. Energiezuiniger wassen doe je ook op 30 graden in plaats van 60 graden, natuurlijk als je te maken hebt met enorm vervuilde was dan is 60 graden aan te raden.

Hetzelfde geldt voor de andere apparaten wanneer je besluit deze aan te schaffen: Kies voor een energielabel A+++. Door minder verlichting te gebruiken bespaar je ook op je energieverbruik en vervang deze tijdig voor energiezuinige spaarlampen.

Rijd zuinig en ontlast het milieu

Een andere vorm van duurzaam consumeren is het rijden met de auto, rijd zuiniger en bespaar 10% op je brandstofverbruik. Kun je de trein pakken? Nog beter want je bespaart 90% aan CO2 uitstoot wanneer je met de trein reist. Wil je op vakantie? Overweeg dan eens een treinvakantie hiermee bespaar ook veel aan CO2 uitstoot als je met de auto was gegaan. Een auto die op diesel rijdt stoot enorm veel uitlaatgassen uit wat heel slecht is voor het milieu, overweeg de keuze voor een elektrische auto eens of koop een auto van een gemiddeld formaat die rijd al zuiniger dan een grote bak. Auto’s die rijden op LPG stootten minder gassen uit dan een auto die op diesel of benzine rijd.

U kunt ook op een andere manier het verschil maken wat betreft autorijden en dat is carpoolen, door samen te rijden en je eigen auto te laten staan bewijs je het milieu al een grote dienst.

Snelle tips voor duurzaam consumeren zijn onder andere:

  • Duurzame apparatuur
  • Schaf zonnepanelen aan
  • Leg isolatie aan in huis
  • Kies voor duurzaam verlichten
  • Bespaar energie in en rondom huis

Scheidt uw afval goed met de groene en grijze container

Iedere inwoner van Nederland heeft twee verschillende afvalcontainers de grijze en de groene, in de grijze container. In de grijze container doet u afval dat niet meer gerecycled kan worden denk hierbij aan plastic, glas en ander restafval. De groene container is te gebruiken voor uw groente, fruit en afval uit de tuin. Dus de bladeren van bloemkool of de schillen van de appel die kunnen in de groene container. Het afval in de groene container kan weer gebruikt worden voor het produceren van biogas (groen gas) wat een duurzame energie variant is. Ook word het gebruikt als mest voor de landbouw. Daarom is het ook van belang dat u uw afval op de juiste manier scheidt, en u bent weer bezig met duurzaam consumeren.

Kies voor groen sparen bij de bank

Misschien niet het meest voor de hand liggend: Maar kies eens voor groen sparen in een groen fonds bij de bank. Spaar uw geld op een groene spaarrekening, uw geld word dan geïnvesteerd in een groen fonds, uw bank zal uw inleg gebruiken om een lagere rente te kunnen geven aan duurzame projecten in energie. Bij een groene spaarrekening krijgt u korting op uw inkomstenbelasting tot aan €56.420. Bij een gewone spaarrekening ligt de belastingkorting veel lager en dat is €24.437. Het is zelfs zo dat wanneer u een fiscaal partner heeft dat deze vrijstelling oploopt tot maximaal €112.840.

Biologisch eten en duurzaam boodschappen doen

Dan kunt u ook nog eens kiezen voor duurzaam boodschappen doen, er komen steeds meer biologische winkels bij waar u kunt kiezen voor streekproducten die afkomstig zijn van de boer. Het kost wel meer maar dan eet u ook eerlijker. Ze zijn op een bepaalde wijze geteeld en u proeft tenminste de oorspronkelijke smaak van het eten. Toch zijn er veel huishoudens die liever geen biologische boodschappen halen omdat de prijs ervan duurder is. Heeft u ruimte in uw tuin? Verbouw dan zelf eens uw eigen groenten zoveel lekkerder en ook nog gratis.

Duurzaam energie vergelijken met EnergieVergelijking.nl

Met duurzame energie vergelijken kiest u ook voor duurzaam consumeren dus hebben wij u enthousiast gemaakt? Ga dan met EnergieVergelijking.nl op zoek naar de meest duurzame energieleverancier en bespaar ook nog eens veel geld op uw energierekening.

 

Plaats een reactie