Een Energielabel is een label die aantoont hoe energiezuinig een huis of gebouw is. Het energielabel werkt met een schaal aangeduid van A++ tot G. Een woning die voorzien is van een A++ label is zeer zuinig. Een woning die niet of amper zuinig is worden voorzien van een G- label. Een energielabel heeft een geldigheidsduur van maximaal 10 jaar.
Het energielabel geeft ook overige informatie weer zoals:
- isolatie van dak, gevel, muur, raam , vloer
- energieverbruik van cv en ventilatiesysteem.
Energielabel in orde maken
Het energielabel geeft verder aan hoe u uw huis of gebouw energiezuiniger maken kunt. Iedere eigenaar van een woning en/of gebouw is verplicht om een energielabel te hebben, vooral wanneer het de verkoop, verhuur van een gebouw betreft. Voor verdere informatie kunt u terecht op de site van Rijksoverheid.nl. Is uw energielabel nog niet in orde? Dan wordt er van u verwacht dat u deze in orde maakt. Daarbij zijn verbouwingen nodig. Heeft u bijvoorbeeld nog niet overal dubbel glas? Of moet u uw woning op een aantal punten isoleren? Bekijk wat er precies nodig is voor uw woning.
Energielabel verhogen? Dan kunt u subsidie ontvangen
Besluit u de muren te gaan isoleren dan kunt u hier een subsidie voor ontvangen. Zo maakt de overheid het aantrekkelijker om de woning te verfraaien. Spouwmuurisolatie zorgt er namelijk voor dat u uw energiekosten kunt verlagen. De woning houdt na isolatie de warmte beter vast. Een spouwmuur isoleren kost u ongeveer €800. U hoeft hierdoor uw woning minder te verwarmen. Ook wordt er subsidie verstrekt voor duurzame apparatuur. Denk hierbij aan de aanschaf van een warmtepomp en zonneboiler.
Glasisolatie kan woning nog meer verduurzamen
Naast het isoleren van uw woning kunt u tevens uw ramen ook vervangen voor dubbel glas of HR glas. De voordelen zijn enorm ten opzichte van enkel glas. U kunt diverse diktes kiezen als u gaat voor isolerend glas. Het verduurzamen van de woning zorgt in eerste instantie voor een CO2 verlaging. Er wordt immers minder gas verbruikt, en besluit u van het gas af te gaan nog beter. Zo kan de woning verwarmd worden met een zonneboiler en warmtepomp. Feit blijft wel dat al deze investeringen best fors zijn. Vraag dan ook offertes op en bereken wat de kosten zijn. Dan kunt u zelf beslissen welke maatregelen u wilt treffen.