Gasloos

Breng uw renovatie goed in kaart

Is uw woning slecht geïsoleerd dan maakt u eerst een plan daarvoor. Uw warmtevraag is namelijk deels afhankelijk van de mate van isolatie. Hoe beter de woning geïsoleerd is des te minder u hoeft te verwarmen. Een bestaande woning moet wel veel meer stappen zetten om over te gaan naar een gasloze woning. Toch is het niet onmogelijk en kunt u de woning dermate verbouwen tot een energieneutrale woning.

  • Isolatie van de gevel, dak en vloer
  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp (elektrisch)
  • Inductieplaat

Omdat de woning geen gasaansluiting meer heeft wordt er elektrisch gekookt. En de ketel zal de woning niet meer verwarmen middels gas. Dit gebeurd dan voortaan elektrisch. U kunt denken aan een pelletkachel, vloer en muurverwarming. De ramen kunnen voorzien worden van HR+++ glas. Bij het plaatsen van vloer en muurverwarming wordt er meteen goede isolatie aangebracht. Infrarood verwarmen is ook een optie. De warmtepomp is een ander verhaal deze gebruikt lucht uit de omgeving, of water uit de bodem. Er zijn verschillende warmtepomp systemen verkrijgbaar.

Verschillende subsidies voor uw gasloze woning

Het rendement bij het gebruik van een warmtepomp is hoog. Maar is de warmtepomp natuurlijk wel prijzig. Daarom verstrekt de overheid subsidies bij de aanschaf van warmtepompen. En natuurlijk zijn er subsidies voor de isolatie. U kunt uw verbouwingskosten daarmee verlagen. Zorg dus dat u eerst een goed plan opstelt alvorens u begint aan de gasloze woning. Installatiebedrijven kunnen u ook van gedegen advies voorzien.

Pelletkachel in plaats van gas verwarming

Als de pelletkachel in beeld komt dan hoeft u bijvoorbeeld niet in elke ruimte vloerverwarming toe te passen. Het plaatsen van vloer en wandverwarming is namelijk ook prijzig. Een woning gasloos maken kan op verschillende manieren. Want niet iedere woning heeft ruimte voor een warmtepomp. En de financiën spelen natuurlijk ook een grote rol.

Wat gaat het kosten?

De precieze kosten van een gasloze woning hangen dus van veel factoren af. Een lokaal installatiebedrijf kan u verder op weg helpen. Op de website van de rijksoverheid kunt u informatie raadplegen over de te verkrijgen subsidies. Het gasloos wonen moet uw energiekosten dus drukken. Want u gebruikt immers geen gas meer. Zonnepanelen op de daken kunnen grotendeels voorzien in uw energiebehoefte. Een zonneboiler is ook één van de maatregelen die getroffen kan worden bij het gasloos verbouwen.

Een exact kostenplaatje kunnen we niet geven. Maar u mag denken aan circa €30.000 aan investeringskosten. Dit is exclusief de subsidies die u nog kunt aanvragen. Uw energielabel zal dan energiezuinig zijn. En u levert uw steentje bij aan een schoner milieu.

Scroll naar boven