Jaarafrekening

De jaarafrekening wordt opgemaakt door uw energieleverancier. Elke keer als er twaalf maanden verstreken zijn ontvangt u deze. De datum waarop u het contract bent aangegaan wordt aangehouden voor het opmaken van de jaarafrekening. Dus stel dat dit 1 december was dan dient u in de maand december het volgende jaar de rekening te hebben ontvangen. De ACM draagt energieleveranciers dan ook op de jaarrekening duidelijk op te stellen.

Netbeheerders model is vervallen per 1 augustus 2013

Het netbeheerders contract is er niet meer sinds 2013. Dat betekent dat alles nu op één nota staat. De energieleverancier registreert nu de meterstanden. De transport en leveringskosten worden wel aan de netbeheerder betaalt. Maar wij betalen deze kosten via de voorschotnota. Net als de energiebelasting en de heffingskorting. Voor consumenten is dit een veel duidelijkere manier om inzicht te houden.

Welke kosten vind u op de jaarafrekening

  • Transport en leveringskosten
  • Meterkosten
  • Energiebelasting
  • Administratiekosten
  • Heffingskorting

Bij onduidelijkheid van uw jaarafrekening kunt u zich altijd wenden tot de energieleverancier, en daarop bezwaar maken. U kunt uw algemene voorwaarden bij uw contract daarop nalezen. Verstandig is altijd om eens per maand uw meterstanden te noteren, om zo bij te houden wat uw gemiddelde verbruik is. De meeste huishoudens zijn al in het bezit van een slimme meter. In dat geval hoeft u uw meterstanden niet eens meer door te geven. Deze zullen van afstand al worden verzonden. Houdt uw maandelijkse standen wel bij, ook in het geval van een slimme meter kunnen er altijd nog fouten gemaakt worden.

Energie vergelijken

Direct besparen op uw jaarafrekening kan met energie vergelijken via Energievergelijking.nl. Vergelijk het aanbod met uw eigen energieleverancier en reken uit hoeveel u kunt besparen bij een eventuele overstap.

 

4.5/10 - (71 stemmen)

Plaats een reactie