Nuon sluit kolencentrale Hemweg in 2024

Nuon heeft besloten de kolencentrale Hemweg te sluiten in 2024. Dit is het gevolg van het besluit van Minister Wiebes die kolen gaat verbieden in 2025. De energieleverancier was voornemens om de kolencentrale eerder te sluiten, maar had hier geld voor nodig. Zij vroegen daarop om een vergoeding van de overheid. Minister Wiebes stelde dat er geen sprake is van eventuele vergoedingen voor het ontmantelen van de kolencentrales. Energieleverancier hebben volgens hem ruim de tijd om hun investeringen terug te verdienen in de tussentijd.

Nuon kolencentrale Hemweg sluit eind 2024

Alle kolencentrales moeten in 2030 gesloten zijn. De recenter gebouwde kolencentrales die een hoger rendement behalen kunnen nog draaien tot 2030. In principe hoeven de kolencentrales niet te sluiten, mits er een andere brandstof wordt gebruikt bij de energie opwek. De Hemwegcentrale kan niet voldoen daaraan daarom wordt deze gesloten. Er zijn al een aantal investeerders geweest die een bod uitbrachten op de kolencentrale van Nuon. Zo bracht Vandebron eerder een bod uit van één miljoen euro. Zij hadden het plan om de kolencentrale om de Hemweg om te bouwen naar een binnenspeeltuin voor de Amsterdammers. Zij wezen het aanbod af.

Nuon wil bestaande gascentrales benutten voor duurzame energie

Nuon bekijkt mogelijkheden om het terrein waarop de kolencentrale staat te gaan gebruiken voor duurzame energieproductie. Zo zijn de mogelijkheden voor biomassa bijstook ook onderzocht door Nuon. Maar het sluiten van de Hemwegcentrale zal de CO2 uitstoot fors verlagen. Er staat ook een elektriciteitscentrale aan de Hemweg, deze zou kunnen worden gebruikt voor de opwek van energie met waterstof. De gasgestookte Magnum centrale Van Nuon wordt namelijk omgebouwd tot een waterstofcentrale. Het heeft een capaciteit van 440 megawatt. Dit zou in de toekomst 600.000 huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien.

Ambities van Nuon in de waterstof industrie

De ambities van Nuon gaan verder want de Eemshaven centrale moet ook gaan dienen als super opslagbatterij. Collega Eneco heeft al een soortgelijk project met een kolossale batterij. Japan is al bezig met energiecentrales die met waterstof werken. Waterstof wordt daar ingezet als brandstof. Waterstof is een belangrijke grondstof voor industriële bedrijven. Als alle kolencentrales in Nederland dicht zijn dan kan de CO2 uitstoot ineens met 9% dalen. Greenpeace vindt de beslissing van Minister Wiebes een teleurstelling. Zij vragen zich af of Nederland wel gaat voldoen aan de klimaatregels in 2020.

Stap over naar groene energie met EnergieVergelijking.nl

Het gebruik van duurzame energie is van groot belang en dan met name voor het milieu. Door te kiezen voor een groene energie variant dragen we allen bij aan een schoner milieu. Maakt u momenteel gebruik van groene energie? Mooi! Dan bent u goed bezig. Is dit nog niet aan de orde? Overweeg dan eens om voor een duurzaam product te kiezen. Bij een energievergelijking kunt u zoeken naar alleen groene energie aanbiedingen. Dit is simpelweg aan te vinken in onze energievergelijker. Energie vergelijken en daarbij kiezen voor duurzaam is aan te raden. U hoeft niet te vrezen dat u minder gaat besparen. Er zijn altijd goedkopere aanbiedingen te vinden, of ze nu groen of grijs zijn. Lees ook eens wat het nut van ieder jaar energie vergelijken is. Op die manier bent u op de hoogte en kunt u maximaal besparen.

 

Plaats een reactie