Stadsverwarming

Is uw woning aangesloten op stadsverwarming? Dan heeft u geen cv-ketel die uw radiatoren verwarmd. Ook maakt u dan geen gebruik van gas om te douchen. Stadswarmte is afkomstig van een warmtenetwerk. Vaak betreft het restwarmte uit de omgeving. Deze vorm van verwarmen is er al vele jaren. En was in eerste instantie bedoeld om de aankoop van vele dure cv-ketels te omzeilen.

Stadsverwarming een stuk duurzamer dan gas gebruiken

Het verwarmingssysteem dat hiervoor wordt gebruikt ligt onder de grond. De aangesloten woningen worden op die manier voorzien van warmte. De warmte komt vanuit een elektriciteitscentrale. Maar een afvalverbrandingsinstallatie in de buurt kan de warmte ook leveren. HVC ( kringloopenergie) zet zich in voor het verduurzaam verwerken van afval. Zij zetten dit om in duurzame energie. Hiervoor worden meerdere bronnen gebruikt. Biomassa, windenergie, zonne-energie en geothermische energie. Naast HVC produceert ook Twence duurzame energie uit allerlei soorten afval.

Warmtenetten voorzien aangesloten woningen van warmte

De warmtenetten van HVC voorzien een groot deel van Zuid-Holland van warmte. Waar een woning met CV-ketel gebruik maakt van een thermostaat, is er bij stadsverwarming een warmtemeter in huis. Stadsverwarming is duurzaam. En gas verbruiken is dat niet. Huishoudens koken dan meestal ook elektrisch. Alhoewel er ook woningen zijn die naast stadsverwarming wel koken op gas.

Aftapwarmte en restwarmte

Bij stadswarmte is er altijd één centrale ketel in de buurt. Daarop zijn de woningen aangesloten. Als elektriciteit geproduceerd wordt dan komt er altijd veel warmte vrij. Dit wordt weer gebruikt voor het verwarmen van de woningen. Er wordt ook wel gesproken van aftapwarmte. Dit is omdat de warmte afkomstig is van stoom. Huishoudens betalen voor stadsverwarming ongeveer dezelfde tarieven als men betalen moet voor aardgas. Het scheelt ten opzichte van gas veel CO2 uitstoot.

Overstappen met stadsverwarming kan niet

Het probleem echter bij stadswarmte is dat huishoudens in dat geval enkel kunnen overstappen met stroom. Zij gebruiken immers geen gas, en het grote gros energieleveranciers biedt energie en gascontracten aan. Wel is het aan te raden om over te stappen naar een andere stroomleverancier. Op jaarbasis scheelt het deze huishoudens toch €250 per jaar. De warmteleverancier daarop kunt u niet besparen. Want overstappen is in dat geval niet mogelijk. U betaalt dan elke maand voor uw verwarmingskosten aan uw warmteleverancier. Stapt u over naar een andere stroomleverancier? Dan heeft u dus te maken met twee verschillende leveranciers elke maand.

Overstappen met stroom kan altijd

Onthoudt dus dat overstappen naar een goedkoper energiecontract wel kan. Vergelijk alle stroomprijzen en kies daaruit de goedkoopste. Stroom is gelukkig iets goedkoper geworden. De energiebelasting erop is namelijk verlaagd. Kies altijd een korte overeenkomst. Dan kan er elk jaar weer energie vergeleken worden.

Plaats een reactie